САЩ ще изтеглят парите си от банки, които не финансират петролната индустрия

0
Финансовите министри на щатите изпратиха ясно съобщение до финансовите институции
Финансовите министри на щатите изпратиха ясно съобщение до финансовите институции

Финансовите министри на щатите изпратиха ясно съобщение до финансовите институции

Петнадесет щата в САЩ изпратиха предупреждение, че ще изтеглят активите си от финансовите институции, които се поддадат на федералния натиск за декарбонизация и "откажат да дават заеми или да инвестират в" индустрията за изкопаеми горива и въглища, предаде Zero Hedge, цитирано от Money.bg.

Писмото е насочено към специалния президентски пратеник за климата Джон Кери. В него се изразява загриженост относно докладите, че Кери и други членове на администрацията на Байдън са оказвали "личен натиск" върху американските банки да задушат производството на изкопаеми горива.

"Пишем днес, за да изразим дълбоката си загриженост от последните доклади, че вие ​​и други членове на администрацията на Байдън упражнявате личен натиск върху американските банки и финансови институции да откажат да отпускат заеми или да инвестират в компании за въглища, петрол и природен газ като част от погрешна ви стратегия за елиминиране на индустрията за изкопаеми горива у нас", се казва в документа.

Финансовите министри на щатите изпратиха ясно съобщение до финансовите институции, като им казаха да не се подчиняват на принудата на настоящата администрация да откажат инвестиции и отпускане на заеми за природните ресурси.

Освен това те твърдят, че мерките на Белия дом ще "дискриминират спазващите закона американски енергийни компании и техните служители, ще възпрепятстват икономическия растеж и ще повишат потребителските разходи", добавяйки, че въпросната стратегия ще накара свободния пазар да се подчини на волята на политиците.

Данните на Axios показват, че петнадесетте щата, подписали писмото, управляват активи в размер на общо 600 млрд. долара.

Те подкрепят някои от най-големите производители на изкопаеми горива в страната.

"Като колектив ние категорично се противопоставяме на командно-контролните икономически политики, които се опитват да приведат свободния пазар в съответствие с политическата воля на държавните служители", пишат те.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари