САЩ са беззащитни срещу свръхзвуковите оръжия на Русия

0
Неотдавна самият Путин потвърди, че Русия е обновила ядрения си арсенал
Неотдавна самият Путин потвърди, че Русия е обновила ядрения си арсенал Снимка: Defencyclopedia

Русия и Китай разработват свръхзвукови оръжия от ново поколение, а САЩ не може да се защитава срещу тях, предупреждава един от най-високопоставените американски военни командири.

"Нямаме никаква защита, която да предотврати използването на такова оръжие срещу нас. Това означава, че САЩ отсега трябва да разчитат на възпиране срещу тези т. нар. свръхзвукови оръжия", заяви генерал Джон Хайтън, ръководител на стратегическото командване на САЩ, пише Money.bg.

"Свръхзвуковата заплаха е система, която започва балистично, така че ще я видите като балистична ракета, но след това тя подтиска траекторията и лети по-скоро като крилата ракета или самолет. Тя се издига до ниската част на космоса, а след това бързо се спуска надолу", обясни Хайтън пред Комисията по отбрана на американския Сенат.

В даден момент от полета си оръжието лети с много висока скорост, затова е наречено свръхзвуково.

"Както Русия, така и Китай агресивно преследват свръхзвукови способности. Наблюдавахме как тестват тези способности", каза генералът.

Министерството на отбраната на САЩ е разработило план за 686 млрд. долара, за да компенсира възникващите заплахи от Русия и Китай, но Вашингтон все още няма подходящите средства за борба със свръхзвуковите оръжия.

Висшият военен определи Русия като "най-значителната заплаха" за САЩ и препоръча американската армия да добави към своя арсенал нов вид ядрено оръжие - балистични ракети с малки тактически ядрени бойни глави, изстрелвани от подводница.

"Тази способност е възпиращо оръжие, което да отговори на заплахата, която по-специално Русия въплъщава. Президентът Владимир Путин обяви още през 2000 г., че руската доктрина ще бъде използването на ядрено оръжие с ниска доходност на бойното поле", обясни Хайтън.

Неотдавна самият Путин потвърди, че Русия е обновила ядрения си арсенал и вече разполага със свръхзвукова балистична ракета.

"Искам да кажа на всички онези, които подхранваха надпреварата във въоръжаването през последните 15 години, търсеха едностранни преимущества пред Русия, въведоха незаконни санкции, насочени към ограничаване на развитието на страната ни: Всичко, на което искахте да попречите с вашите политики вече се случи. Вие не успяхте да сдържите Русия", заяви руският президент.

"Междуконтиненталната свръхзвукова ракета, наречена Авангард, е способна да достигне цели с 20 пъти скоростта на звука и ще удари "като огнена топка", каза Путин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Срещнали се двама приятели със сини фланелки. Гледали се мълчаливо и накрая единия казал:
- Изглеждаш ми отпаднал...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари