САЩ: Русия използва газа, за да ви контролира

0
В Европа трябва да има избор на доставчиците на газ, за да се постигне по-голяма независимост от Русия
В Европа трябва да има избор на доставчиците на газ, за да се постигне по-голяма независимост от Русия

САЩ към президентите на България, Естония и Полша: Русия използва газа, за да ви контролира

В Европа трябва да има избор на доставчиците на газ, за да се постигне по-голяма независимост от Русия, която използва енергетиката като начин да контролира страните.

Това се разбра от изказване на зам.-секретаря по енергетиката на САЩ Марк Менезес по време на дискусия с президентите на България, Естония и Полша, които се срещнаха в Талин днес заради инициативата "Три морета", предаде Дневник.

Коментарът на Менезес, който се включи онлайн, бе направен в отговори на въпроси за газопровода "Северен поток", зададени от модератора на дискусията Гидеон Рахман, коментатор от "Файненшъл таймс".

Енергийната свързаност е един от приоритетите на създадената преди пет години инициатива "Три морета", която обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Другите са инфраструктурна и дигитална свързаност за постигане на устойчивост и икономически растеж.

Догодина срещата на върха на президентите на страните от "Три морета" ще се проведе в София, която поема домакинството. Днес в Талин българският президент Румен Радев обяви нов приоритет на инициативата - образователната и научна свързаност, при която млади екипи да търсят база за общи научни проекти. Според него само така може да се постигне голямата цел - траен икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни.

Досега България е подала четири проекта за финансиране от "Три морета", фондът на която днес се разбра, че към момента е събрал около 600 млн. евро - възстановяване на проектните параметри на жп линия Русе - Варна, изграждане на тунел под прохода "Петрохан", разширяване на газовото хранилище в с. Чирен и изграждане на магистрала "Черно море". Според държавния глава обаче, ако се финансира само инфраструктура, след около 30 г. инициативата трябва да приключи.

Румен Радев постави още цели пред българското домакинство на "Три морета" - да се изготви механизъм с ясни критерии, по които да бъдат финансирани проектите, както и да се мисли за разширяване, като в инициативата се включат и Гърция и Кипър заради инфраструктура и газови залежи.

Според президента на Естония Керсти Калюлайд трябва да се работи за сигурност и растеж. Полският ѝ колега Анджей Дуда, чиято страна е един от основните дарители на инициативата, отбеляза, че и бизнесът, и туризмът между държавите трябва да са приоритети.

В срещата участва и изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която каза, че инфраструктурната свързаност трябва да се финансира според принципите за прозрачност, борба с корупцията и върховенството на закона. По време на дискусията бе повдигнат въпросът и за 5G мрежата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари