САЩ одобриха продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България

1
Сумата за изтребителите и мунициите е 1.67 милиарда долара
Сумата за изтребителите и мунициите е 1.67 милиарда долара Снимка: Локхийд Мартин

Това обявиха от Министерството на отбраната на САЩ

Правителството на Съединените щати обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "засили сигурността" на тази страна-членка на НАТО, на фона на войната в Украйна. Това предаде късно тази вечер агенция Франс прес, цитирана от БНТ.

Държавният департамент е информирал американския Конгрес за намерението си да продаде на България тези изтребители, както и муниции за сумата от 1.67 милиарда долара.

Закупуването на нови осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ е един от приоритетните проекти за модернизацията на въоръжените сили на Българската армия.

Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета.

В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение.

Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    mmmda
    Кирчо и Кокорчо трябва да си откупят от САЩ оставането на власт в България, както го направи Боко. Дори броят на изтребителите е същият. Ние сме краварска колония, която само ограбват, други потвърждения искате ли ?
  • 7
    4
    Плюс - минус
    Тези пари са за други самолети, а онези другите, още не са произведени. Кога? И Господ не знае.
  • 8
    3
    русенец
    Понеже видяхме първите 8, че сега нови осем самолета, разработка от преди 50 години. Затова пък цените като на самолети пето поколение. Права е Митрофанова, политиците ни са подлоги и дупедавци!
  • 6
    2
    $$$
    ...Дали е случайно,че точно сега се сетиха да ни ги дадат?А,препоръки къде да ги използуваме нямат ли?
  • 11
    1
    ...
    Ние забравихме кога ни взехте парите за тях, те сега били одобрили. Типично нагло в стил чичо Сам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари