САЩ налагат мита на редица стоки от Европейския съюз

0
Президентът Тръмп нарече решението на Световната търговска организация "голяма победа за Съединените щати"
Президентът Тръмп нарече решението на Световната търговска организация "голяма победа за Съединените щати" Снимка: Reuters / Архив

Съединените щати ще наложат мита на редица стоки от Европейския съюз на 18 октомври, обяви представител на администрацията на президента Доналд Тръмп, цитиран от световните агенции.

Това стана, след като по-рано днес Световната търговска организация (СТО) разреши на САЩ да наложат наказателни мита върху стоки от ЕС за 7,5 милиарда долара заради незаконно отпуснати субсидии на Еърбъс (Airbus). Решението е пореден етап от стария конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент Боинг (Boeing).

Цитираният служител на офиса на американския търговски представител уточни, че Съединените щати ще наложат мита от 10 процента за самолетите и от 25 процента за редица други стоки от Европейския съюз.

САЩ няма да наложат мита от 100 процента върху стоки от ЕС, въпреки че решението на СТО им го позволява, за да оставят отворена вратата за намиране на решение, отбеляза служителят на офиса на американския търговски представител.

Президентът Тръмп нарече решението на Световната търговска организация "голяма победа за Съединените щати". Той си приписа заслугата за решението, въпреки че делото е заведено преди около 15 години, отбелязва ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари