САЩ излизат от ядрената сделка с Иран

0
Това е съобщил Доналд Тръмп по време на разговор с френския си колега Еманюел Макрон
Това е съобщил Доналд Тръмп по време на разговор с френския си колега Еманюел Макрон Снимка: БТА / AP Photo / Manuel Balce Ceneta

Американският президент Доналд Тръмп е заявил на френския президент Еманюел Макрон, че САЩ ще излязат от ядрената сделка с Иран.

Това съобщава вестник "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на източник осведомен за съдържанието на техния телефонен разговор, предаде БГНЕС.

Тръмп възнамерява да възстанови всички отменени по-рано санкции и да въведе нови срещу Иран, съобщава още изданието.

По-рано днес Елисейският дворец съобщи, че френският президент Еманюел Макрон и американският президент Доналд Тръмп са обсъдили по телефона стабилността в Близкия изток.

Президентът на Френската Република проведе телефонен разговор с президента Доналд Тръмп. Двамата обсъдиха въпроси, засягащи мира и стабилността в Близкия изток”, се казва в изявлението. Очаква се днес Тръмп да обяви за възобновяване на американските санкции срещу Иран като първа стъпка от излизането на Вашингтон от ядрената сделка с Техеран. Това пък съобщи телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на американски официални лица, а също така на източник, запознат с плановете на американския лидер.

През юли 2015 г. Иран, петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия постигнаха споразумение за уреждане на ядрения проблем в Техеран. Разработеният от тях подробен План за съвместно действие предвижда отмяна на санкциите на ООН, САЩ и ЕС, наложени върху Иран заради ядрената му програма.

Тръмп многократно е определял сделката като пагубна, твърдейки, че тя не е предотвратила възможността за създаване на ядрено оръжие от Иран, а само е отсрочила деня, когато Техеран ще разполага с него. На 12 януари тази година стопанинът на Белия дом заяви, че САЩ ще прекратят споразумението, ако в него не бъдат внесени промени, изработени по време на преговори с европейските държави, които до момента не са довели до никакъв видим напредък.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари