САЩ: Ирански дрон е атакувал японски танкер в Индийския океан

3
Това е първият път, в който Пентагонът открито обвинява Иран в директен удар срещу кораби
Това е първият път, в който Пентагонът открито обвинява Иран в директен удар срещу кораби

Това е първият път, в който Пентагонът открито обвинява Иран в директен удар срещу кораби

Натоварен с химикали японски танкер е бил ударен от дрон край Индия, "изстрелян от Иран", обяви Пентагонът в знак за увеличаващ се риск за търговския трафик извън Червено море, предаде АФП, цитирана от БНР.

Това е първият път, в който Пентагонът открито обвинява Иран в директен удар срещу кораби от началото на войната на Израел срещу подкрепяното от Техеран радикално движение "Хамас" на 7 октомври.

Атаката идва на фона на атаки с дронове и ракети от йеменските бунтовници хути, също подкрепяни от Иран, във важен район за корабоплаването в Червено море. Хутите твърдят, че нападат в солидарност с "Хамас" и палестинците в Ивицата Газа.

Съботната атака в Индийския океан е станала около 10 часа местно време и не е причинила жертви на борда на кораба, възникнал е пожар, който е потушен, уточни Пентагонът.

Армията на САЩ "остава в комуникация с кораба, който продължава към дестинацията си в Индия".

Атаката с дрон е станала на около 200 морски мили (370 км) от индийския бряг.

Пентагонът съобщи, че танкерът "Чем Плуто", плаващ под либерийски флаг и управляват от нидерландска фирма, е собственост на японска компания. Според "Уолстрийт джърнъл" нидерландската фирма е свързана с израелски бизнесмен.

Отделно американски боен кораб е свалил четири дрона, изстреляни от контролирани от хутите райони в Йемен в събота, съобщи Централното командване на Пентагона. Няма пострадали или нанесени щети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари