САЩ и Русия не се разбраха за съдбата на Асад

0
Въпреки това е постигнато общо съгласие между Москва и Вашингтон за постигане на примирие в Сирия
Въпреки това е постигнато общо съгласие между Москва и Вашингтон за постигане на примирие в Сирия

Днес във Виена се срещнаха външните министри на страните, замесени в конфликта в Сирия, сред които тези на Русия, Саудитска Арабия Турция, Великобритания, Франция, Германия, Египет, Ливан, както и главният секретар на САЩ - Джон Кери.

Иран и Русия подкрепят режима на сирийския президент Башар Ал Асад, докато САЩ, Турция, Саудитска Арабия и други страни от залива са на мнение, че той не може да има дългосрочна роля в бъдещето на страната, информира OFFNews.

След 8 часа преговори руският външен министър Сергей Лавров обяви, че страните не са успели да договорят помежду си съдбата на президента на страната Башар ал Асад, съобщи британския "Телеграф", тъй като сам сирийският народ трябва да вземе това решение.

Въпреки това е постигнато общо съгласие между Москва и Вашингтон за постигане на примирие в цялата страна между правителствените войски и бунтовническите и терористични групировки. Това ще се случи, след като в държавата бъдат проведени свободни избори под надзора на ООН, които да изберат следващия президент.

Арабските сили и САЩ вярват, че Асад трябва да си отиде от власт задължително, за да има мир в страната. Според Русия и Иран той трябва да остане на власт, поне за кратък период, докато положението се нормализира, нещо, с което САЩ са съгласни, стига да не продължи повече от няколко месеца.

16-те страни, събрали се днес, се съгласиха, че "Ислямска държава" трябва да бъде победена, но не обясниха как това съвпада с плана за повсеместен мир в Сирия. Това ще се обсъжда на следващата среща след 2 седмици.

Най-тежки са различията между Иран и останалите страни от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, чиито различия - не само относно Сирия - са непреодолими от години. Саудитска Арабия въоръжава и спонсорира бунтовнически коалиции, биещи се срещу Асад, а Иран изпраща пари и войски на страната на президента. 

В това време САЩ обяви, че праща първите си пехотни войски в Сирия - 50 души от специалните части, които ще съветват и подкрепят кюрдските сили на север.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари