САЩ готвят мащабна тристранна сделка за доставка на системи "Пейтриът" на Украйна

0
При този сценарий Полша, като съюзник в НАТО, ще получи американските системи "Железен купол"
При този сценарий Полша, като съюзник в НАТО, ще получи американските системи "Железен купол" Снимка: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

При този сценарий Полша, като съюзник в НАТО, ще получи американските системи "Железен купол"

Съединените щати обмислят тристранен обмен на системи за противовъздушна отбрана с участието на НАТО, Полша и Украйна, съобщи "Политико", цитиран от БГНЕС.

При този сценарий Полша, като съюзник в НАТО, ще получи американските системи "Железен купол", а част от техните системи "Пейтриът" ще бъдат прехвърлени в Украйна.

Това се случи, след като Израел отхвърли исканията на Вашингтон и Киев да изпрати "Железния купол" - високоефективна система за противоракетна отбрана, която също е в състояние да противодейства на минохвъргачки и артилерия - директно в Украйна.

„Железният купол“ е мобилна система за противовъздушна отбрана при всякакви метеорологични условия, разработена от израелската компания Rafael Advanced Defense Systems, в сътрудничество със САЩ.

Системата е в състояние да прихваща и унищожава тактически ракети и артилерийски снаряди, изстреляни от разстояние от 4 до 70 километра, с траектории, които представляват заплаха за населените места. От 2015 г. системата е оборудвана и за прихващане и унищожаване на мобилни безпилотни летателни апарати (дронове).

Освен това „Железният купол“ има способността да поразява самолети, летящи на височина до 10 километра.

Поръчките на Полша в сектора на отбраната

Полша активно придобива различно военно оборудване за укрепване на националните си отбранителни способности.

Страната е поръчала от Съединените щати танкове "Ейбръмс" и близо петстотин високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS).

Както съобщи "Телеграф" през май, целта на Полша е да изгради най-голямата сухопътна армия в Европа, водена от опасения относно потенциални заплахи от Русия в региона. Това демонстрира ангажимента на Полша да повиши своите военни способности и готовност в лицето на променящите се предизвикателства пред сигурността.

В момента Украйна разполага с две системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Едната е предоставена от САЩ, а другата е доставена съвместно от Германия и Холандия.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще се нуждае от 50 батареи "Пейтриът" за ефективна защита срещу руски атаки.

Системата за противовъздушна отбрана вече показа своята ефективност в Украйна. На 4 май над Киев тя успешно прихвана руска хиперзвукова ракета Х-47 Кинжал, отбелязвайки значително подобрение на украинските способности за отбрана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари