САЩ дава 40 милиона долара за модернизация на Българската армия

0
Херо Мустафа: Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността
Херо Мустафа: Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността

Херо Мустафа: Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността

Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително чуждестранно военно финансиране за България, съобщи американското посолство. То е предназначено за подкрепа на модернизацията на българските въоръжени сили, за засилване на колективните отбранителни усилия на НАТО в региона и за надграждане на способностите и оперативната съвместимост на България за възпиране и защита срещу повишените рискове за Алианса в този критичен регион.

„България предостави ценна хуманитарна помощ за Украйна на фона на руската пълномащабна инвазия и допринесе значително за колективната отбрана, като стана домакин на многонационалната бойна група на НАТО, която е важен елемент от възпиращата и отбранителна позиция на Алианса на източния фланг. България също така предостави убежище на десетки хиляди разселени украинци”, пишат от мисията.

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа заяви: „Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността. Ние сме по-силни заедно. Това ново финансиране ще ускори ключовите усилия за модернизиране на Българската армия, които са жизненоважни за постигането на целите на НАТО за повишена оперативна съвместимост и по-добра колективна сигурност”, заявява тя.

Военното финансиране е част от цялостен пакет за подкрепа, обявен от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 8 септември. Целта на този пакет е да укрепи сигурността на Украйна и 17 от нейните съседни държави, включително България, които са в потенциален риск от бъдеща руска агресия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    5
    блять
    Сега като пукне руската педерацийка кой ще храни неудачниците в България, американците ли?
  • 0
    4
    😎😎😎🙂
    И ние ли ,ще станем колония на Сащ както Украинците ? Кой е поискал ,помоща.'
  • 8
    3
    Аз
    По-добре недейте - никой не ви иска парите и войните които правите в целия свят !
  • 7
    2
    до 1
    Какво те бърка? Те са за закупуване на хамериканска техника. Що ли ни трябваше да влизаме в НАТО, най-голямата американска търговска организация?!
  • 7
    1
    Айде бе?
    40 милиона, ама под формата на заем....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари