Със знамена, венци и цветя Ценово отбеляза Трети март

2

Тържествено отбелязаха Трети март и в Ценовско

145-та годишнина от Освобождението на България тържествено беше отбелязана във всички населени места на община Ценово. В знак на признателност паметниците на загиналите за свободата на родината ни бяха отрупани с венци и цветя. Жителите на община Ценово отдадоха почит и в едноминутно мълчание преклониха глава към знайните и незнайни борци за свободна България.

Почитането на националния празник започна пред лобното място на Казака Матей. Той е първата жертва на Русчушкия отряд по време на Руско-турската освободителна война. В местността Драка баир в близост до пътя от Ценово за Свищов се издига надгробния му кръст. Пред Мемориала на загиналите във войните в Ценово се събраха десетки граждани, дошли да почетат празника. Под звуците на българския химн ученици от ОУ „Христо Ботев“ с националния трибагреник застанаха като почетен караул. С подчертано вълнение секретарят на община Ценово Мария Найденова подчерта, че на днешния ден се прекланяме пред саможертвата на воините, дали живота си за България. Представители на общинската администрация, Общинския съвет, запасното воинство, читалището и училището поднесоха венци в знак на признателност. Много граждани сложиха цветя на паметника, на който са изписани имената на техни близки и роднини. Присъстващите поставиха ненци и цветя и пред новопостроения паметник на Казака Матей. Празникът продължи с концерт на група „Четно“ в салона на читалището. Изпълненията на певците бяха посрещани и изпращани с бурни аплодисменти.

Пред Войнишкия паметник в центъра на Караманово присъстващите развяха десетки български знамена. Празникът започна с рецитал под мотото „За да я има България“, организиран от местното читалище. Празникът беше отбелязан с литературно-музикална композиция, подготвена от деца от детската градина и местното училище. Специален венец за Трети март бяха подготвили представители на ловно-рибарската дружинка в селото.

Националният празник в Новград беше отбелязан пред новооткрития паметник на загиналите във войните. Уредникът в музейната експозиция Иван Русев разказа за бойните действия на Русчушкия отряд в началото на войната.

И в Джулюница паметникът на загиналите във войните беше отрупан с венци и цветя. След празничното слово на площада се изви кръшно българско хоро.

Венци, изплетени от учениците в четирите училища в общината, бяха положени пред паметниците в Белцов, Кривина, Пиперково и Долна Студена. Представителна група от местната структура на запасното войнство участва в тържествата на паметника Шипка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари