Сърбия рапортува, че е готова със своя участък на "Турски поток"

0
Със задоволство можем да констатираме, че Сърбия е изпълнила своята част от работата, когато става дума за полагането на тръбите, заяви генералният директор на "Сърбиягаз"
Със задоволство можем да констатираме, че Сърбия е изпълнила своята част от работата, когато става дума за полагането на тръбите, заяви генералният директор на "Сърбиягаз" Снимка: Газпром

Приключи полагането на тръбите в сръбския участък от газопровода "Турски поток", съобщи ТАСС, като се позова на генералния директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович, предаде БТА.

Със задоволство можем да констатираме, че Сърбия е изпълнила своята част от работата, когато става дума за полагането на тръбите, по участъка от интерконектора "границата на България - границата на Унгария". Работата е приключила, заяви днес пред националната сръбска телевизия Ер Те Ес Баятович.

Нашите съветници казаха, че сме били три пъти по ефективни при изграждането на този проект от водещи европейски компании, изтъкна директорът на "Сърбиягаз" пред Ер Те Ес.

По думите му има някои проблеми при работата по "Турски поток" в България.

Целият газопровод в България и това, което трябва да свършат унгарците, трябва да бъде готово до края на 2020 година. Ако българите работят по-бързо, нещата ще се случат в срок, отбеляза Баятович.

По думите му всички капацитети на "Турски поток" са изцяло разпродадени. Това означава, че проектът е търговски. Източна Европа е гладна за газопроводи и не трябва на това да се пречи политически, допълни Баятович.

Планира се сръбският участък на "Турски поток" да започва в град Зайчар, на границата с България, и да пресече границата с Унгария близо до град Хоргош, отбелязва ТАСС. Входната мощност се очаква да бъде 13,88 милиона кубически метра газ на ден, а изходната - около 10 милиона кубически метра.

Строителството на сръбския участък от газопровода "Турски поток" от границата на България до границата с Унгария е извършено за рекордно кратко време, отбелязва ТАСС. Освен това подводният участък на газопровода под река Дунав в Сърбия е поставил нов европейски рекорд за дължина на подводен участък -1402 метра, като е трети в света.

Проектът "Турски поток" предвижда изграждането на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Първата тръба ще снабдява с газ турския пазар, а втората - страните от Южна и Югоизточна Европа.

"Газпром" разглежда като потенциални пазари Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария, припомня ТАСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари