Съратник на Навални: Руски чиновници купиха цели комплекси в България

1
От Русия изтичат около 60 млрд. долара годишно и основно се вливат в европейската икономика, твърди Леонид Волков
От Русия изтичат около 60 млрд. долара годишно и основно се вливат в европейската икономика, твърди Леонид Волков Снимка: LEONID VOLKOV VIA AP

От Русия изтичат около 60 млрд. долара годишно и основно се вливат в европейската икономика, твърди Леонид Волков

Близкият съратник на руския опозиционер Алексей Навални Леонид Волков обяви, че руски чиновници са изкупили цели села и комплекси в България.

Той твърди, че от Русия изтичат около 60 млрд. долара годишно, като основно се вливат в европейската икономика, предава БНР.

Пред комисиите по външни работи и развитие и подкомисията за човешките права в Европейския парламент в Страсбург, Волков подчерта, че част от тях идват именно в България.

България не е основната дестинация за руските пари, но толкова много от тях изтичат в Европа, че съществена част от тях влизат и в България. Износът на капитал от Русия по официални данни е около 60 млрд. долара годишно - огромни пари, които основно се вливат в европейската икономика. Това че в България на Слънчев бряг цели села, комплекси и вили са изкупени от руски чиновници е факт. Ние сме ги откривали неведнъж при нашите разследвания“, разказа той.

Волков определи това и като „износ на корупция“. „Трябва да е ясно, че износът на корупция не се случва просто така. Когато руските чиновници си купуват някоя страхотна вила, след това започват да се месят в местната политика, опитват се да купят местния съдия, полицай или депутат. Защото той е свикнал да работи така и не иска да му се задават излишни въпроси за произхода на средствата му“.

На въпрос как си обяснява липсата на интерес у българските политици и българите като цяло към руската опозиция и специално към намиращия се в затвора Алексей Навални той отговори: „Възможно е българското общество да не разбира степента на заплахата. Но дори само ако си припомним историята с отравянето с „Новичок“ на Емилиян Гебрев, то България е една от трите страни, пострадали от това, заедно с Русия и Великобритания“.

Леонид Волков е в Страсбург за връчването на наградата "Сахаров", присъдена тази година на Алексей Навални. Заедно с него е и дъщерята на руския опозиционен лидер Дария Навални, която ще получи присъдената на баща ѝ награда, добавя Националното радио.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари