Санкционираха фирмите, които изпускат неприятни миризми в Русе

0
Предприятията, отделящи интензивно миришещи вещества, са установени и се контролират от РИОСВ - Русе, каза екоминистърът
Предприятията, отделящи интензивно миришещи вещества, са установени и се контролират от РИОСВ - Русе, каза екоминистърът Снимка: Dunavmost

Предприятията, отделящи интензивно миришещи вещества, са установени и се контролират от РИОСВ - Русе, каза екоминистърът

Предприятията, отделящи интензивно миришещи вещества, са установени и се контролират от РИОСВ - Русе, става ясно от отговора на въпрос на народния представител от ПП-ДБ Иван Белчев към екоминистъра Юлиян Попов. На съответните фирми са дадени предписания, като има и наложени санкции. Това са “Оргахим Резинс”, “Оргахим”, “Линамар Лайт Металс Русе”, “Сид грийн”, “Олео Протеин”, “Лубрика”, “Дион”. “Топлофикация Русе” не отделя такива вещества, но от дейността ѝ се емитират замърсители във въздуха, които се контролират.

В писмото се уточнява също, че след множество проверки на РИОСВРусе през последната година е установено, че миризмите във въздуха се дължат на залпови и кратковременни емисии, изпускани от организирани и неорганизирани източници. Установено е също, че този проблем се повтаря вече 8 години по едно и също време на годината – между август и октомври. Тази година проблемът продължава и през ноември. В тази връзка е пуснат сигнал до прокуратурата в Русе за разследване на механизъм за изпускане на интензивно миришещи вещества от потенциалните причинители, информира Русе Медиа.

От МОСВ сочат, че със заповед на министъра е създадена работна група, чиято основна задача е да разработи и предложи законодателни изисквания, свързани с ограничаването на неприятните миризми от промишлените инсталации.

Отделно се отчита, че през 2022 г. община Русе е с нарушено качество на въздуха по отношение на фините прахови частици, като не са спазени изискванията за средноденонощна норма. Заради непредприети действия от Община Русе по изпълнение на мерките в Общинската програма за качество на атмосферния въздух е съставен акт на кмета от 5000 лева.

Депутатът Иван Белчев е отправил и покана към министъра за лична среща с гражданите на Русе, местната администрация и РИОСВРусе за дискусия за възможните последващи решения и действия. С оглед сериозността на проблема с мръсния въздух в Русе министър Попов е планирал да се срещне с гражданите на Русе на 9 януари 2024 г.

Целия отговор от МОСВ към Иван Белчев можете да прочетете тук: https://www.parliament.bg/pub/РК/61091249-354-06-1801.pdf

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    7
    ха
    5000 лева глоба за 50 000 жители. Значи ни оценят по 10 стотинки на русенец!
  • 3
    6
    Инж Томов
    Кметът го глобили, а той не престана с хвалбите колко бил направил за намаляване на ФПЧ в Русе. Тези хвалебствия изобилстваха в предизборния му вестник, отпечатан в завидно голям тираж и много страници. Само дето нямаше нищо общо с истината. И през 2022, а същото ще се окаже и през 2023, ФПЧ във въздуха на Русе бяха кошмарно завишени и стотици хора се разболяха от астма, но какво ли му пука на Милков и неговата муза, които си живуркат в модерната вила в Нисово на чист въздух?!
  • 0
    5
    Балетиста
    Депутата полит джуджетата ППДБ пита собственият си министър и ВИЕ очаквате да спрат смрадта на заводите? ХАХАХАХАХ НАИВНИЦИ
  • 12
    4
    Не може
    да се дават няколко предписания за едно и също нарушение. След като не е изпълнено предписанието се преминава към глоба
  • 5
    3
    Необходимо
    Сериозни суми на санкциите и за отговорните служебни лица и за предприятията, които изпускат замърсяващи и с миризми вещества във въздуха. Освен това, вменяване на мерки, задължаващи замърсителите да предприемат действия за прекратяване на замърсяването и миризмите чрез пречистващи инсталации и използване на други технологии на производство. А ушатият ДБеец да престане да си приписва заслуги.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари