Самолети на "Ер Франс" летяха, заредени със старо олио

1
Използването на тези методи позволи редуциране наполовина на СО2 емисиите при всеки от двата полета
Използването на тези методи позволи редуциране наполовина на СО2 емисиите при всеки от двата полета

"Ер Франс" (Air France) намали наполовина емисиите въглероден двуокис (СО2) при два свои полета, съобщиха от авиокомпанията

На 13 април "Ер Франс" стартира програмата „Air France АСТ“, представяща нова стратегия за декарбонизация, целяща 30 на сто по-малко емисии на въглероден двуокис (за пътник на километър) до 2030 г. в сравнение с 2019 г., т.е. 12 на сто по-малко общи емисии. За да илюстрира начините, по които може да бъде постигната тази цел, днес компанията изпълни серия от действия на два от своите полети, тръгващи от Париж-Шарл дьо Гол, предаде БТА.

Този проект е част от "Skyteam Sustainable Flight Challenge", инициатива за стимулиране на екологичните иновации. Програмата приканва авиокомпаниите-членки на алианса да се включат в предизвикателството и изпълняват възможно най-екологично отговорните полети от 1 до 14 май 2022 г.

Операцията се проведе в рамките на два полета, единият до Монреал, изпълнен от "Еърбъс А350" на 3 май, а другият до Лисабон на 4 май, обслужен от "Еърбъс А220". Тези самолети от последно поколение, които са в основата на стратегията на "Ер Франс" за обновяване на флота, консумират от 20 до 25 на сто по-малко гориво от самолетите от предишното поколение. Шумовият им отпечатък пък е намален с една трета. До 2030 г. тези самолети ще представляват 70 на сто от флота на "Ер Франс", в сравнение със 7 процента днес, благодарение на инвестицията на авиокомпанията в размер на един милиард евро годишно от сега до 2025 г.

Полетът до Монреал е бил зареден с 16 на сто устойчиво авиационно гориво (SAF), а полетът до Лисабон - с 30% SAF, в сравнение с 1 на сто в момента, използван за полети, излитащи от Франция, съгласно настоящите разпоредби. Тези горива се произвеждат от биомаса, например използвана готварска мазнина. Следователно, те не се конкурират с хранителната индустрия и позволяват средно намаляване от 80 на сто на емисиите на СО2 в сравнение с конвенционалното гориво. Ако вземем примера с използвана растителна мазнина, това означава да се вземе предвид уловения СО2 по време на растежа на растението, първото му ползване като мазнина за готвене, неговото рециклиране и използването му като авиационно гориво.

На земята и на борда пилотите приложиха техники за екопилотиране, като рулиране само с един работещ двигател на земята и оптимизиране на траектории в реално време, в координация с контрола на въздушното движение.

Използването на тези методи позволи редуциране наполовина на СО2 емисиите при всеки от двата полета. Тази операция и значителният ѝ резултат станаха възможни, благодарение на ангажираността на персонала от всички сектори на "Ер Франс" - пилоти, кабинни екипажи, наземен персонал, карго и персонал за техническа поддръжка, търговски, оперативни отдели, както и от партньорски компании, посочват от авиокомпанията.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари