Само 56 фирми русенски фирми са одобрени по мярката 60/40

1
Очаква се да бъдат подпомогнати близо 2000 работници
Очаква се да бъдат подпомогнати близо 2000 работници Видео: БНТ

187 фирми от русенска област са потърсили финансова помощ от държавата по мярка 60/40. Очаква се да бъдат подпомогнати близо 2000 работници.

До момента обаче за компенсации са одобрени само 56 фирми. Над 20 са били с неизрядни и непълни документи и ще кандидатстват отново.

Любомир Парушев е управител на фирма за лабораторно оборудване и пречиствателни инсталации. В нея работят 8 души. Казва, че финансовите му проблеми започнали още в началото на март, когато оборотът намалял с 36 процента, предаде БНТ.

Възможност за оцеляване вижда в мярката 60/40, кандидатства и така спасява фирмата от фалит.

Любомир Парушев, управител на фирма: Ние държим на хората да ги запазим. В крайна сметка колективът с неговите знания и опит, контакти е важен, за да функционираме. Ние нямаме някакви материални активи, нямаме сгради, съоръжения. При нас работата е свързана основно с хората. И затова за нас е много важно, че можем да получим такава помощ , за да запазим колектива.

Заявката за финансова помощ била удовлетворена в рамките на 10 дни и днес парите за заплати са преведени по сметката на фирмата.

Любомир Парушев: Изплатихме заплатите на сто процента, както са били по договор.

Над 20 фирми обаче, които чакат помощ от държавата, имат пропуски в документите. Те са свързани най-вече с липсващи заповеди за преустановяване на работа или за въвеждане на непълно работно време. Затова се налага отново да кандидатстват. При възникнали затруднения работодателите могат да се обърнат за помощ към експертите от бюрата по труда и Регионалната служба по заетостта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари