Съдят Христо Бисеров само за неплатени данъци

0
Обвинението иска Бисеров да бъде осъден само за неплатени данъци, въпреки че беше отправило обвинения и за недекларирани валутни сделки
Обвинението иска Бисеров да бъде осъден само за неплатени данъци, въпреки че беше отправило обвинения и за недекларирани валутни сделки Снимка: БГНЕС

На заседание на ВКС, прокуратурата поиска съдебният състав да върне на Апелативния съд делото срещу бившия заместник-председател на парламента Христо Бисеров.

Според обвинението, предишната инстанция е допуснала редица нарушения и поради това делото трябва да започне отначало. Обвинението иска Бисеров да бъде осъден само за неплатени данъци, въпреки че беше отправило обвинения и за недекларирани валутни сделки, съобщи БНР.

Бисеров не се яви днес в съдебната зала. Съдебният състав трябва да се произнесе до два месеца.

От БГНЕС припомнят, че за днес бе насрочено за разглеждане делото срещу Христо Бисеров по обвинението за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Делото е образувано по протест на Софийската апелативна прокуратура и жалба на министъра на финансите като представител на държавата против Решение № 291/07.07.2016 г. на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена присъдата на Софийския градски съд по отношение на бившия депутат и заместник – председател на Движението за права и свободи Христо Бисеров.

С присъда от 01.12.2015 г. на Софийския градски съд Христо Бисеров е признат за невинен и по трите повдигнати срещу него обвинения – по чл. 255, ал. 3 вр. ал. 1, т. 2, пр. 2 вр. чл. 93, т. 14 от НК – да е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери; по чл. 251, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК – при условията на продължавано престъпление да е нарушил задължението за деклариране на сделки с валутни ценности, като стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери; и по чл. 313, ал. 1 от НК – да е затаил истина в подадена по електронен път и на хартиен носител писмена декларация до Сметната палата относно притежавани суми в различна валута.

Протестът и жалбата са против оправдаването на Христо Бисеров само за престъплението по чл. 255, ал. 3 вр. ал. 1, т. 2, пр. 2 вр. чл. 93, т. 14 от НК.

В протеста на Софийската апелативна прокуратура са развити доводи за наличие на касационните основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 и т. 2 от НПК – нарушение на материалния закон и допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Направено е искане за отмяна на оправдателната присъда по отношение на престъплението по чл. 255, ал. 3 вр. ал. 1, т. 2, пр. 2, вр. чл. 93, т. 14 от НК и връщане на делото за ново разглеждане от Софийския апелативен съд в тази част.

С жалбата, подадена от процесуалния представител на министъра на финансите, са наведени доводи за допуснати от Софийския апелативен съд нарушения на материалния и процесуален закон, като е направено искане за отмяна на постановеното от Софийския апелативен съд решение в частта, с която е потвърдено отхвърлянето на предявения от министъра на финансите граждански иск.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари