Съдия Ивайло Йосифов изнесе лекция пред 100 ученици от АЕГ „Гео Милев“

1
Магистратът говори за структурата на органите на ЕС, приликите и разликите в правомощията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и Съда на ЕС в Люксембург
Магистратът говори за структурата на органите на ЕС, приликите и разликите в правомощията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и Съда на ЕС в Люксембург Снимка: Административен съд - Русе

Магистратът говори за структурата на органите на ЕС, приликите и разликите в правомощията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и Съда на ЕС в Люксембург

Над сто ученици от АЕГ „Гео Милев“ присъстваха на състоялата се днес, 22.04.2024 г., поредна среща от цикъла лекции по Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Гост-лектор на десетокласниците бе съдия Ивайло Йосифов, който представи пред учениците структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт, компетентност на административните съдилища и особености на административното правосъдие. Коментирани бяха правомощията на общите и специализираните съдилища.

Част от темите, които съдия Ивайло Йосифов коментира пред учениците, бяха свързани със структурата на органите на ЕС, приликите и разликите в правомощията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и Съда на ЕС в Люксембург.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с упражняването на активното избирателно право и дали то следва да бъде задължително. Бяха изразени аргументи „за“ и „против“ идеята за намаляване на възрастта за придобиване на право на глас на 16 години.

В края на инициативата, за нуждите на училището, съдът предостави дарение на гимназията от учебна, художествена и мотивационна литература, 30 бр. печатни издания на Конституцията на Република България, както и рекламни брошури и дипляни за Образователната програма, осигурени от Висшия съдебен съвет.

Срещите на магистратите по Образователната програма ще продължат до края на втория учебен срок

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари