Съдия Атанасова обясни на ученици как се обезпечава вземане

0

На 20-ти март съдия Антоанета Атанасова от Окръжен съд - Русе представи пред десетокласници от Математическа гимназия „Баба Тонка“ град Русе темата „Обезпечаване на вземанията – поръчителство, залог, ипотека“.

Магистратът разясни на младите хора понятията „кредитор“, „длъжник“,  „поръчителство“, „залог“, „ипотека“, „солидарност“, „привилегия“. На достъпен за аудиторията език съдия Атанасова обясни какво означава едно вземане да е обезпечено и какъв е смисълът за предприемане на подобни действия от страна на кредитора.

Чрез примери от дългогодишния си юридически стаж съдията разясни какво означава да отговаряш за личен дълг и в кои случаи се задължаваш за чужд дълг (поръчителството); какво означава две или повече лица да са задължени едновременно на един и същ кредитор (солидарна отговорност); как се уреждат отношенията между длъжниците, когато цялото задължение е изпълнено само от единия от длъжниците; какви права има поръчителят, ако изпълни задължението на главния длъжник.

С пример за продажба на недвижим имот на публична продан съдия Атанасова, която е била 10 години съдебен изпълнител, посочи в кои случаи се пристъпва към принудително изпълнение на задълженията, какво се случва когато лицето има задължения към двама или повече кредитора, в каква поредност и до какъв размер се удовлетворяват кредиторите на задълженото лице, когато събраната сума не е достатъчна, за да покрие изцяло всички задължения на длъжника.

Учениците научиха към кои вещи не може бъде насочено принудително изпълнение, в кои случаи единственото жилище на длъжника може да бъде изнесено на публична продан, както и какво се случва с ипотеката при промяна на собствеността върху ипотекирания недвижим имот.

В края на срещата всеки младеж получи информационна брошура, представяща Висшия съдебен съвет и удостоверение за участието си в Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари