Съдът в Шумен ще гледа дело за катастрофата, убила 22-годишната Светомира

0
Разследването по случая, бе поето от националното следствие
Разследването по случая, бе поето от националното следствие Снимка: Радио Шумен

Разследването по случая, бе поето от националното следствие

В Окръжния съд в Шумен е образувано дело за пътнотранспортното произшествие в града при което загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена бе със средна телесна повреда след катастрофата, съобщиха днес от пресцентъра на съдебната институция, предаде БТА.

Разпоредителното заседание по делото е насрочено за 15 май, от 14:00 часа. За докладчик по него е определен съдия Димчо Луков, чрез системата за случайно разпределение на делата, отбелязват от пресцентъра на Окръжния съд в Шумен.

Делото е внесено от Софийската градска прокуратура, с обвинителен акт срещу Жечко Д. Кюркчиев за това, че на 28 септември 2022 г. в Шумен, около 21:15 часа, при управление на лек автомобил, движейки се по бул. “Симеон Велики“, в посока от централната част на града към Варна, в района на кръстовище, с кръгово движение, с ул.“Спортист“ и вход за магазин, нарушил правилата за движение по пътищата. Според съдебната институция водачът "не избрал скорост за движение на управлявания от него автомобил до 50 км/час", каквото е било ограничението на скоростта в района; не пропуснал превозно средство, движещо се по път с предимство; реализирал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на Светомира Анатолиева Станчева и средна телесна повреда на Милена Михайлова Сабинова.

Младата Светомира Станчева от Шумен загина при катастрофа на 28 септември вечерта миналата година на кръговото кръстовище на бул. "Симеон Велики" в града. Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домашен арест бе поставен 18-годишният водач Жечко Кюркчиев, предизвикал катастрофата, довела до смъртта на 22-годишната Станчева и до телесна повреда на друга жена. С постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура мярката за неотклонение на Кюркчиев от "домашен арест" бе изменена в "парична гаранция" в размер на 25 хил. лв.

Множество мирени протести в памет на загиналата при катастрофа в града 22-годишна Светомира Станчева се състояха на мястото на пътното произшествие – около кръгово кръстовище на бул. "Симеон Велики" в Шумен. В края на 2022 година там бе организиран и коледен концерт в памет на невинните деца, жертви на войната по пътищата.

Според експертното мнение на Европейския център за транспортни политики кръговото кръстовище в Шумен, където загина младата жена, не отговаря на нормите. "В разглежданото кръгово вътрешният диаметър е шест метра по-малък от нормативно изискуемия“, казват експертите.

Разследването за катастрофата в града, при която загина младата Светомира Станчева, бе поето от националното следствие. Прокуратурата разследва и случая със самозапалилия се автомобил, който Кюркчиев е карал и е бил оставен на паркинг на МВР.

Да се поиска от председателя на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ да създаде комисия, която да извърши проверка на кръговото кръстовище в Шумен, където загина 22-годишната местна жителка Светомира Станчева, бе решено на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, която заседава на 28 февруари в Националния пресклуб на БТА в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари