Съдът в Русе отмени заповедта на кмета за уволнението на главния архитект

0
Административният съд в Русе е отменил заповедта на кмета на Русе Пламен Стоилов за уволнение на главния архитект Симеон Рангелов.
Административният съд в Русе е отменил заповедта на кмета на Русе Пламен Стоилов за уволнение на главния архитект Симеон Рангелов.

Административният съд в Русе отмени заповедта на кмета на Общината Пламен Стоилов, с която бившият главен архитект Симеон Рангелов беше уволнен дисциплинарно на 25 юли тази година. Това съобщиха от пресцентъра на институцията. Съдебното решение е от днес, а последното заседание по делото се проведе на 10 ноември 2014 г.

Кметската заповед бе мотивирана с нередности, които, според местната управа, са допуснати при издаването на разрешенията за изграждане на заведението „Парк кафе-бистро“, известно и като „План Б“, както и на слънцезащитното съоръжение към него.

Арх. Симеон Рангелов оспори административния акт на кмета с мотивите, че при издаването на заповедта са допуснати съществени процесуални нарушения и неправилно е приложен материалният закон.

След разглеждането на делото в съдебната зала, въз основа на събраните доказателства, съдът намери, че описаните в заповедта за уволнение деяния не представляват дисциплинарно нарушение, тъй като са част от преките служебни задължения на главния архитект, предоставени му по Закона за устройство на територията (ЗУТ).

В случая главният архитект е държавен орган, законово оправомощен да издава индивидуални административни актове по ЗУТ, се е мотивирал съдът. Законосъобразността и правилността на действията му се проверяват при оспорване на издадените от него административни актове и не могат да бъдат предмет на дисциплинарно производство, е посочено още в съдебното решение.

То може да се обжалва пред Върховният административен съд (ВАС) в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари