Осъдиха дружка на Бисер - Петното за клевета

0
Осъдиха дружка на Бисер - Петното за клевета
Снимка: Топ новини

Гинка Танкова е осъдена да плати 6 000 лева глоба по обвинение в клевета, съобщава "Топ новини". Делото е заведено от главния архитект на Община Русе Симеон Рангелов, който наскоро бе дисциплинарно уволнен от кмета Пламен Стоилов заради случая със спорния статут на заведението "План Б". Съдът му е присъдил и 2 000 лева обезщетение, заедно със законната лихва, за нанесени му неимуществени вреди.

Танкова бе част от Национално движение "Свобода" и заедно с лидерите му Йордан Бонев и Бисер Миланов, известен с прякора "Петното" участва в редица протести в Русе и София. Тя е обвинена и призната за виновна в това, че на 11 януари 2013 г. в интервю за Национална телевизия “КИС-13”, дадено в Съдебната палата, обвинила Симеон Рангелов, че участва в организирана престъпна група, която извършва жилищни измами.

Танкова е осъдена и на обществено порицание, като наказанието трябва да бъде изпълнено чрез прочитане на присъдата по телевизия „КИС 13“. Тя трябва да покрие и държавната такса. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Русенския окръжен съд.

Съдът е мотивирал решението си с факта, че не са събрани доказателства главният архитект да е замесен в подобни схеми. В мотивите към присъдата е описано, че Танкова и още няколко човека са подали жалба до Специализирана прокуратура в София, че са станали жертва на организирана престъпна група за имотни измами, действаща на територията на град Русе. Била образувана преписка и възложена проверка. Сред разпитаните бил и Симеон Рангелов, който към последното заседание по делото все още заемал поста си на главен архитект.

С постановление от 29 юли 2013 г. прокурор при Специализираната прокуратура отказал да образува наказателно производство и прекратил преписката, като приел, че при проверката не са събрани никакви данни за извършени престъпления нито пък са налице престъпни връзки между посочените в жалбата лица /част от които магистрати/, е посочено още в мотивите към присъдата.

С постановление от 3 септември 2013 г. прокурор в Апелативната специализирана прокуратура отменил постановлението на Специализирана прокуратура в частта, с която се отказвало образуването на досъдебно производство, като приел, че проверката за наличието на престъпления, извършени от магистрати, следва да бъде извършено от Софийската градска прокуратура, поради което материалите по преписката следвало да се изпратят на същата по компетентност. В останалата му част, постановлението било потвърдено, е написал съдията в мотивите си към присъдата.

В тях е посочено още, че от репортажа, излъчен по телевизия „КИС 13“, са произтекли тежки последици, както за тъжителя, така и за институцията, която представлява. За Рангелов последвали негативни отзиви и коментари, а граждани, ползващи услугите на Община Русе, отказвали да представят изискуемите в оригинал документи за собственост на имоти, тъй като се страхували от злоупотреби, поради изнесената публично информация.

Като смекчаващи отговорността обстоятелства съдът е посочил липсата на предходни осъждания и относително ниската степен на обществена опасност на деянието, в сравнение с други от същата категория. Отегчаващо било натрупването на квалифициращи обстоятелства – 3 на брой. Танкова не била освободена по реда на чл. 78а, когато наказателната отговорност се заменя с административна, тъй като това било правено спрямо нея в друго дело от 2012 г. Справката в НАП показала, че подсъдимата не е платила глобата от 1 000 лева, която й била наложена и затова не е настъпила и реабилитация.

Присъдата била произнесена при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства – законът предвижда глоба от 5 000 до 15 000 лева, а присъденото наказание било вече посочените 6 000 лева и обществено порицание.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари