Съдът решава съдбата на 11-те деца, отнети от родителите им

0
Едно от децата се е разплакало по време на първото дело
Едно от децата се е разплакало по време на първото дело Видео: БНТ

10 съдебни дела трябва да решат съдбата на 11-те деца, които социалните служби в Русе отнеха от родителите им.

Това стана през февруари, след като домът на семейството изгоря, а от Агенцията за закрила на детето прецениха, че за децата има риск. Вчера започна първото дело, а днес ще се гледат други две, предаде БНТ.

Децата са настанени в Кризисен център в Русе и в приемни семейства в Бяла и Стражица. Родителите им могат да ги виждат по предварителен график, а делата се гледат в Районните съдилища в Русе и Горна Оряховица. На първото дело 14-годишната Илияна се разплака и съдът реши тя да бъде разпитана в „синя стая”, за да е по-малко травмиращо за нея.

От държавното обвинение заявиха, че децата са неглижирани, нямат добри условия, в новата двустайна квартира има легла само за 6 от тях, масата за хранене е малка и няма столове за всички. Социалните обясниха още, че счупените от година очила на Илияна са сменени по тяхно настояване и едва при тях детето е посетило стоматолог въпреки че отдавна има проблеми със зъбите.

От своя страна родителите Ивелина Зартова и Красимир Тодоров заявиха, че се грижат добре за децата си и настояват те да се върнат при тях.

Ивелина Зартова: Не е вярно, ние имаме къде да живеем, бяхме наели апартамент. Те дойдоха на домашно посещение в петък и в понеделник ги взеха, без да ни кажат.

Красимир Тодоров: Вземам прилична заплата за град Русе, досега сме се справяли.

От прокуратурата поискаха на двамата родители да бъде направена психиатрична експертиза дали са годни да отглеждат 11-те си деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари