Съдът отказа да освободи обвиняем за разпространение на наркотици

1
35-годишният мъж пласирал хероин и метамфетамин
35-годишният мъж пласирал хероин и метамфетамин Снимка: Dunavmost

Окръжен съд – Русе остави без уважение молбата на С. М. за изменение на наложената му мярка за неотклонение от задържане под стража в по-лека.

Срещу 35-годишния мъж се води досъдебно производство за това, че в периода м. септември 2019 г. до 16.07.2020 г., в гр. Русе, в условията на опасен рецидив без надлежно разрешително придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 46,30 гр. хероин на стойност 2814,50 лв. и 152,85 гр. метамфетамин.

С. М. е в ареста от 17.07.2020 г. Той е поискал по-лека мярка за неотклонение с мотив, че било влошено здравословното му състояние и трябвало да се оперира. Окръжният съд прецени обаче, че към момента не са настъпили обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение. Обоснованото предположение, че е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение, се подкрепя както от всички доказателства по делото, така и от неговите обяснения. Реална остава и опасността при по-лека мярка той да се укрие или да извърши друго престъпление предвид тежестта на деянието и дееца. С. М. е осъждан общо 11 пъти, а наказанието, предвидено в закона, за такава постъпка е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева. В приложената медицинска документация, според съда, липсва констатация за неотложна нужда от оперативно лечение, каквато се твърди в искането, както и за състояние, конкретно застрашаващо живота на обвиняемия. При евентуално усложнение на здравословното му състояние съществува законоустановена, рутинна и вече прилагана конкретно за него възможност да бъде приведен в съответното здравно заведение.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което се потвърждава взетата спрямо С. М. мярка за неотклонение задържане под стража, може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари