Съдът остави в ареста задържаните шефове на Здравната каса в Пловдив

0
След направени самопризнания, собственикът и подставеното лице са освободени под гаранция
След направени самопризнания, собственикът и подставеното лице са освободени под гаранция Видео: bTV

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста висшите служители на Здравната каса в Пловдив Иван Деспотов и Владимир Манев, обвинени за източване на над 1 милион лева от касата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

Съдът прецени, че има обосновано предположение двамата да са извършили деянието, за което са обвинени, както и че има възможност да извършат ново престъпление. Обвинените в престъпна корупционна схема висши служители на Здравната каса в Пловдив могат да обжалват решението пред Апелативния съд, като заседанието ще се състои на 17 май от 10.30 часа.

Директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ Иван Деспотов и неговият колега Владимир Манев бяха арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция на 9 май на една от улиците в центъра на Пловдив. В автомобилите, с които са били двамата, беше намерена крупната сума от 50 000 лева. Бяха им повдигнати обвинения за документни престъпления и за подкуп в особено големи размери.

Корупционна схема е действала чрез фиктивни аптеки, посредством които са теглени пари от НЗОК за скъпоструващи лекарства за лечение на хепатит. В престъпната схема са участвали още собственикът на аптеки Николай Александров и човек, който е социално слаб и на чието име са регистрирани три търговски дружества с лиценз за аптечна дейност, чрез които е източвана Здравната каса.

След направени самопризнания, собственикът и подставеното лице са освободени под гаранция – за Николай Александров 20 000 лева, а за другия обвиняем – 3000 лева. За повдигнатите обвинения на другите двама, които днес Окръжният съд остави в ареста, Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за взимане и даване на подкуп в особено големи размери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари