Съдът остави в ареста ливанеца, призовавал за джихад

1
Той е заплашвал, че ще излезе по улиците на София и ще убие всеки евреин
Той е заплашвал, че ще излезе по улиците на София и ще убие всеки евреин Снимка: Dunavmost

Той е заплашвал, че ще излезе по улиците на София и ще убие всеки евреин

Арестуваният у нас за пропагандиране на призиви за джихад и масови нападения ливанец остава в ареста, реши съдът.

Ливанецът Бахжат Махмуд Ал-Макуаси е роден през 1973 г. Завършил е Английска литература в Дамаск.

По време на мярката за неотклонение прокурорът по делото поиска той да остане в ареста, тъй като има опасност да извърши и друго престъпление. Стана ясно, че е проповядвал за джихад чрез видеозаписи, съобщи БНТ.

София Господинова / БТА

В клипа е използвал религиозни послания и е призовавал за отмъщение случващото се в Газа. Казвал е също така, че ще излезе по улиците на София и ще убие всеки евреин.

Според служител в ДАНС във видеото той е бил раздразнен и агресивно настроен.

По време на мярката за неотклонение стана ясно още, че служители на ДАНС са комуникирали с обвиняемия с мобилно приложение. Те са заявили, че е използвал религиозни послания и е призовавал всички мюсюлмани по света да от отмъстят за случващото се в Газа.

Ливанецът е имал връзки с "Народния фронт на освобождение на Палестина" и то с високопоставени лица от въпросната организация.

Съдът констатира, че на този етап доказателствата на ДАНС не са опровергани.

От жилището на ливанеца са иззети знаме на "Ислямска държава", хладно оръжие, 19 броя оптични носители и дискове както и телефон, с който е разпространен клипът.

Според неговия защитник - адвокат Симеонов - поведението му се дължи на това, че са загинали негови близки в Газа и той го е изживявал тежко. Той заяви, че случаят има инцидентен характер и заради психичното му състояние той едва ли е осъзнавал какво върши. Освен това кракът му е опериран. Има и сърдечно заболяване.

Адвокатът каза още, че не са налице основните признаци на това деяние, по което той е привлечен към наказателна отговорност.

При правото си на последна дума Бахжат Махмуд Ал-Макуаси заяви пред Съда, че е нямал никакво намерение да прави това, което е говорил във видеото и че е обикновен човек.

Назначена му е съдебно-медицинска експертиза, която да установи от какви точно заболявания страда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари