Съдът оправда бивш депутат от ДПС за купуване на гласове

0
Негодни доказателства спасиха Илия Илиев от присъда
Негодни доказателства спасиха Илия Илиев от присъда Снимка: БГНЕС

Негодни доказателства спасиха Илия Илиев от присъда

Бившият депутат от ДПС и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев е оправдан за купуване на гласове. Това реши днес състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Стефан Милев.

От кратките мотиви на състава стана ясно, че основният проблем пред доказване на обвинението е бил в изначално погрешното разследване. Досъдебното производство неправилно е водено от разследващи полицаи, а не от следовател, въпреки че от самото начало е било ясно, че разследваните са лица с имунитет.

Затова съдът не е приел нито едно от доказателствата на разследващите, а е взел предвид единствено свидетелските показания. Нито един от свидетелите обаче не потвърди в съдебната зала, че Илиев му е предлагал пари, за да гласува.

Илиев беше пратен на съд преди 3 години заедно с предполагаемия му съучастник му Иван Тодоров.

Според обвинението двамата са купували гласове в ромския квартал в Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г. Тогава Илиев и Тодоров бяха кандидати за депутати от ДПС и решили да наемат помещение в ромския квартал, където организирали схемата и започнали агитация да се гласува за Илиев срещу обещание за пари.

Тодоров водел тетрадка, в която отбелязвал на кого каква сума е обещана и колко члена от съответното семейство ще гласуват. Като се възползвал от личните си познанства в квартала, той ангажирал и други, които да мотивират хора да гласуват за Илиев срещу заплащане, като сумите варирали от 20 лева до 50 лева за глас.

Преди изборния ден част от свидетелите по делото били поканени от Илиев и Тодоров в заведение в града и там Илиев дал 2000 лева, които били разпределени между тях. Бъдещият депутат поел ангажимента за изплащане на още пари, след като станат ясни резултатите от изборите.

Днешната присъда не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Софийския апелативен съд.

Това не единственото дело срещу Илиев, който преди 2 години беше осъден условно от СГС за измамна схема с фалшиви документи, с която от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) били източени 4.2 млн. лева. По това дело бившият директор на НКЖИ и бивш зам.-министър на транспорта Антон Гинев беше осъден на 11 месеца затвор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари