Съдът на ЕС се произнесе за забраните за носене на религиозни символи на работното място

0
Вътрешните правила на компаниите не представляват пряка дискриминация, ако се отнасят до всички работещи
Вътрешните правила на компаниите не представляват пряка дискриминация, ако се отнасят до всички работещи Снимка: iStock

Вътрешните правила на компаниите не представляват пряка дискриминация, ако се отнасят до всички работещи

Компаниите в Европейския съюз могат да забраняват видимото носене на религиозни символи, включително забрадки, ако правилата важат за всички работници, реши в четвъртък висшият Съд на ЕС. Това е поредно произнасяне по въпрос, който разделя Европа от години, предаде Ройтерс.

В съдебното решение обаче се посочва, че ако дадена религия бива ефективно дискриминирана от такава забрана, тогава компаниите може да се наложи да доказват пред съд, че има легитимна необходимост от санкцията.

Съдът на ЕС се произнася по повод случай с мюсюлманка, на която било казано, че няма да може да проведе 6-седмичния си стаж в белгийска компания, ако носи забрадка.

Компанията подчертала, че в нейни помещения е в сила правило за неутралност и не се допуска никакво покриване на главата, боло то с вид шапка или шал.

Жената внесла жалба в белгийски съд, който впоследствие се допитал до Съда на ЕС в Люксембург.

Вътрешно правило на предприятие, забраняващо видимото носене на религиозни, философски и духовни символи не представлява пряка дискриминация, ако се прилага към всички работници по общ и недифиренциран начин, посочват съдиите, съобщава БТА.

Те обаче изтъкват, че правилото за неутралност на работодателя може да се приеме за косвено дискриминационно, ако води до неравнопоставеност на последовател на конкретна религия или вяра.

Съдът на ЕС постановява, че в конкретния случай жалбата е подсъдна на съд по трудови спорове в Брюксел, който да се произнесе дали е налице дискриминация.

Според магистратите разлика в отношението към служителите не би представлявала непряка дискриминация, ако е обективно оправдана от легитимна цел на компанията, която работодателят следва да докаже.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари