Събирачи на трюфели направиха автошествие до Дунав мост

0
Участниците в протеста заявиха, че действията им не са политически
Участниците в протеста заявиха, че действията им не са политически

Участниците в протеста заявиха, че действията им не са политически

Събирачи на трюфели и билки от цялата страна се събраха днес в Русе на национален протест. Той е насочен срещу предложението да плащат патентен данък, вместо досегашния 10 % върху сумата, която получават от търговците при предадена стока. Протестиращите се събраха на паркинга на „Метро“, откъдето направиха автошествие до Дунав мост и обратно, след което ще блокират с пешеходно шествие движението по пътя от и за София. Според предварителните им разчети протестът трябва да продължи до 14:00 часа, предава Русе Медиа.

Събирачите на трюфели обясниха, че искат да се запази досегашният вариант, който е много по-справедлив. С новите предложения търсачи с едно или няколко кучета ще плащат един и същ данък, а разходите и приходите им са различни, отделно работата е сезонна. Не е ясно също така дали патентният данък ще се плаща само на една община или на всички, в които даденият събирач извършва дейност. В същото време общините притежават едва 8 % от горските територии и не е логично да се плащат данъци на общината.

Националните асоциации очакват да има реакция от държавната власт, тъй като до момента никой не ги е потърсил, за да обсъди със събирачите на трюфели и билки промените, които ги засягат. Те са изпратили писма до съответните министерства и се надяват, че след протеста такава среща ще се осъществи. Участниците в протеста заявиха, че действията им не са политически, а искат да бъде осветлен бранша им, който наброява около 30 000 – 50 000 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    123
    Тея където си палят колите с хората вътре и тези които си забиват кирки в двигателите ли са събирачите на трюфели ? Тези дето си лепят джипиес предаватели по ръждясалите коруби и се следят в реално време като в МИ6. Чиста проба завистливи престъпници, които си делят горите на територии и се палят ако им влезеш в територията. Малко като мексикански картели ми идват тези чекиджии събиратели.
  • 6
    2
    Точен
    Тези май яко кръдът като гледам с кви коли са .Абе за пенсия и осигуровки . А събирате пари за старини като вземате природни богатства и не искате да плащате .нека всеки да каже трудовия си стаж и от къде са имоти коли от какво хранят семейство искурзий до чужбина на скив само скъпи дистинаций ...ало ама милионери станахте с кражба от държавата . НАП и други проверка на всеки занимаваш се тази дейност ама на цялата рода .един ден трудов стаж няма коли за хиляди лева и по два три апартамента плъс вили .
  • 12
    1
    НАП
    Да плащат данъци като всички хора, а не да се скатават като мишки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари