Събирач на трюфели от Русе: Не искаме да сме роби на държавата

4
Браншът е готов на протести, ако предложението за патентен данък се приеме, казва Росен Иванов
Браншът е готов на протести, ако предложението за патентен данък се приеме, казва Росен Иванов Снимка: в-к Бряг

Браншът е готов на протести, ако предложението за патентен данък се приеме, казва Росен Иванов

Дейността на гъбари и билкари влезе като част от новите данъчни промени, предложени от финансовото министерство. От ведомството ще настояват да се плаща патентен данък за бране на гъби, семена, билки и диви плодове. Като мотив се посочва изсветляване на сектора. Предложението на правителството е вместо гъбари и билкари да плащат 10 процента данък на база годишна декларация за доходите, да има фиксиран патентен данък към съответната община. А размерът му да варира между 240 и 480 лв. годишно.

Ловът на трюфели е основен поминък за русенеца Росен Иванов вече 14 години. "Нашата работа е много трудоемка. Ставаме посред нощ, пътуваме, постоянно сме на терен. Изкарваме една нормална заплата за поддържане и грижа на семейството", заяви той пред вестник Бряг. "Не всяка година обаче има трюфели на едни и същи места", казва Росен. Така патентен данък, платен на една община, на практика ще ограничи ловците да търсят в друга.

"Поради сушата колегите са тръгнали из цяла България. Има 265 общини и ако трябва да платим на половината от тях, за да можем да работим, всичко се обезсмисля. Ние не искаме да сме роби на държавата", посочи Иванов. Разказва още, че заради климатичните промени последните години стават все по-сухи и така заетостта на трюфелджиите е около четири до шест месеца годишно. „Отглеждам 14 кучета за лов на трюфели. Те си изискват грижи, ваксини, обезпаразитяване, изследвания. Отделно има амортизация на автомобили, плащат се разрешителни в различните краища на България. Това всичко оказва влияние на цената на трюфелите и на добива им. В крайна сметка успявам да изкарвам една нормална заплата, с която да поддържам и да се грижа за семейството. Не сме милионери, както си мислят хората. По-скоро милионерите са изкупвателните пунктове, разказа още Росен Иванов.

Русенецът има предложение вместо да бъдат облагани с патентен данък гъбарите, да се повиши цената на разрешителното. „Община Русе има осем общини, Велико Търново - десет, Разград – седем. Това е средно нормален периметър, в който работим. Направете сметка - ако трябва да плащаме патент на всяка община, това са около 10 хиляди лева. Предлагаме вместо патентен данък всеки един търсач да заплаща едно разрешително, което да важи за цяла България. В момента то струва 36 лева, но не се дава навсякъде. Ако това разрешително стане 1000 лева например, ние сме 10 хиляди търсачи, това са 10 милиона в бюджета. С тези пари държавата може спокойно да купи коли, да назначи служители, които да се занимават изцяло с нашия отрасъл, да има контрол и залесяване”, обяснява Росен Иванов.

Според експерти промените могат да донесат допълнителна данъчна тежест за по-дребните берачи на гъби и билки. До този момент облагането трябва да се осъществява от фирмите, които изкупуват, които трябва да издадат документ, да удържат данъка и да го декларират пред НАП. В предложенията на Министерството на финансите липсвала оценка за очаквани приходи, казват още експертите. А Росен Иванов добави, че браншът е готов на протести, ако предложението за патентен данък се приеме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    14
    Косю
    Ти изобщо нямаш думата . Държавата на такива като тебе трябва да ва облага на 100%
  • 2
    13
    Косю
    А ми кво да кажат земеделците бе тарикат. Ти случайно да не си вложил пари където ходиш да ровиш.Много си нагъл..
  • 2
    12
    Косю
    Ти кво искаш бе бастун ние да ти плащаме данъците а ти да ходиш из горите и да родиш трюфели на готово и да печелиш по 400 лева на ден .тая земя е държавна .нямаш право да родиш и да печелиш без да платиш данъци.
  • 2
    11
    до 7
    Не четеш господинчо, не четеш. И сега данъкът е 10 % от ДЕКЛАРИРАНИТЕ доходи. Но разбира се тези доходи няма как да се укрият, щото всеки трюфел излиза от земята със сертификат за произход и лесно може да се проследи до ресторанта, където ще го сервират.
  • 9
    10
    До азе
    10 % е данъкът.Пенсията и здравето идват от осигуровките.А те са около 30 % и всички ние ги плащаме в общия кюп,от който после искат и те държавата да им дадяла.Та "държавата" са нашите пари,де.За кого по-напред
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари