С жива картина в Шумен отбелязаха 111 години Независима България

1
С радостни възгласи и викове „Ура" шуменци приеха новината за отхвърлените васални връзки на страната с Османската империя и България става независима държава начело с цар Фердинанд
С радостни възгласи и викове „Ура" шуменци приеха новината за отхвърлените васални връзки на страната с Османската империя и България става независима държава начело с цар Фердинанд Видео: nettvshumen

С жива картина в Шумен бе отбелязана 111-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Възстановката бе дело на рoдолюбивия комитет „Крум Страшний". Двадесетина от членовете на клуба бяха облечени „по градската мода" от 1908 година, като освен граждани имаше чорбаджии, даскали, капитанът на шуменския гарнизон и кметът, разказва Дарик.

Пресъздаден бе моментът, в който в Шумен е получена телеграмата, че на 22 септември във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява Независимостта на България, в църквата "Св. Четиридесет мъченици".

Манифестът бе прочетен пред гражданите от влезлия в ролята на кмета историк Явор Якимов.

"С благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за независимо Българско царство".

С радостни възгласи и викове „Ура" шуменци приеха новината за отхвърлените васални връзки на страната с Османската империя и България става независима държава начело с цар Фердинанд.

Представители на комитета „Крум Страшний" поднесоха венци пред Паметника на загиналите във войните.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари