С топла или студена вода е по-полезно да се къпем

0
Ползите от студения душ
Ползите от студения душ

Една от основните причини, поради която трябва да се съобразяваме с температурата на водата, е отделеното време за взимане на душ или вана. По този начин вие може да пречистите не само тялото, но и ума, също както да насърчите релаксацията по естествен начин. Някои хора предпочитат топли вани, други студен душ. Но знаете ли, че всеки един от тези методи е полезен по свой собствен начин? Ето как, пише framar.bg.

Ползите от топлата вана

  • Отпуска мускулите и намалява стреса - Ваните с топла вода се препоръчват след напрегнат ден, тъй като те облекчават стреса и напрежението. Това е една от причините, поради която джакузитата в СПА центровете употребяват топла вода.
  • Почиства кожата в дълбочина - Топлата вода помага за пречистване на кожата по един лесен и ефективен начин.
  • Помага срещу безсъние  - Успокояващият ефект, който генерират горещите вани, способства за подобряване на съня.
  • Елиминира токсините от тялото - Употребата на топла вода помага за отваряне порите на кожата и тяхното пречистване. Смята се, че натрупването на токсини води до образуване на целулит. Ето защо топлата вода може да помогне за облекчаване на това състояние.
  • Облекчава симптомите на грип и настинка - Водните изпарения действат като естествен деконгестант. Следователно, добавянето на няколко капки етерично масло от мента или евкалипт към ваната може да помогне за облекчаване на запушен нос, мигрена и дори тревожност.

Ползите от студения душ

В древността къпането със студена вода е било асоциирано със сила и енергия. Често воините прибягвали до този метод след дълъг и напрегнат ден. Те смятали, че къпането с топла вода е за слабите хора, а това със студена - за силните.

  • Повишава енергията - Студената вода подобрява кръвния поток и предоставя чувство на жизненост и енергия за организма.
  • Насърчава кръвообращението - Взимането на студен душ стимулира кръвообращението, предоставяйки повече кръв към вътрешните органи и тъкани.
  • Подобрява плодовитостта - Мъжете с репродуктивни проблеми трябва да избягват топлите вани, за да не нарушат възпроизводството на сперматозоиди.
  • Облекчава депресията - Студената вода подобрява емоционалното състояние.
  • Подсилва имунната система - Студената вода стимулира обмяната на вещества и увеличава имунитета, или така казано, укрепва защитните сили, които позволяват на организма да се бори ефективно срещу вируси и заболявания.
  • Заздравява косата и кожатаТоплата вода може да изсуши кожата, включително косата, докато студената я прави по-здрава и по-красива.
  • Подобрява телесната температура - Организмът се съпротивлява на студа чрез телесната температура.
  • СтресСтудената вода помага за производството на норадреналин в мозъка, стимулиращо вещество, което благоприятства стреса. Ето защо е препоръчително бременните жени или тези, които са в цикъл, да не се къпят със студена вода, тъй като тя може да причини допълнителен стрес. За сметка на това ниските температури увеличават бдителността и предотвратяват косопада.
Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари