С Пеевски шега не бива

0
Пеевски отдавна не е име, а нарицателно за завладяна държавност
Пеевски отдавна не е име, а нарицателно за завладяна държавност Снимка: Фейсбук

Селфито на Владислав Панев от ДБ с Делян Пеевски беше лоша шега. А с Пеевски шега не бива

Пеевски отдавна не е име, а нарицателно за завладяна държавност. 

Коментар на Емилия Милчева за Дойче Веле

Смешно ли Ви е селфито с Делян Пеевски? Ако отговорът е ДА, значи сте веселяци като депутата от "Демократична България" (ДБ) Владислав Панев. Той позира усмихнат в кулоарите на парламента до колегата Пеевски, който не е така усмихнат. Ако на мястото на Панев беше някой депутат от сценаристите на "Шоуто на Слави", шегата можеше да мине за шега. Но Панев е съпредседател на Зелените, които са част от обединението "Демократична България". За хората в ДБ, за техните избиратели и симпатизанти, за хилядите, които протестираха през 2013-2014 година заради избора на Пеевски за шеф на ДАНС, с Делян Пеевски шега не бива. Пеевски отдавна не е име, а нарицателно за завладяната държавност.

Пеевски е разделителната линия

Владислав Панев изтри селфито, след което се извини за особеното си чувство за хумор. А днес подаде оставка като зам.-председател на парламентарната група на "Демократична България". Защитниците му припомниха какъв активист и борец за каузи е и как не си струва да бъдем такива сектанти заради "един обикновен бъзик". Вълната от коментари, която се надигна в социалните мрежи по темата, надмина тази за санкционираните по глобалния закон "Магнитски", един от които е и Делян Пеевски. Именно за да го защити и "избели", ДПС отново го сложи начело на листи и така той се уреди с място в парламента, вместо пред правосъдието.

Пеевски е разделителна линия, а едно безобидно селфи не означава, че тя е премината. Означава, че я няма. Колегата Панев вика колегата Пеевски и той се отзовава за обща снимка.

Кампанията "Нито глас за Пеевски", обявена от съпредседателя на ДБ Христо Иванов във Велико Търново, се провали - тя не беше изпълнена със съдържание и остана да виси на слогана си. Пеевски, който също водеше листа там, взе повече гласове от Христо Иванов - 6663 - или почти два пъти повече от конкуренцията, спечелила 3644.

Срещу пеевщината в парламента политическата сила тепърва ще трябва да води не просто кампания, а битка предвид факта, че министерството на правосъдието е на "Да, България", част от ДБ, и ще го оглави юристката Надежда Йорданова. Този път не може да позволят съдебната реформа да бъде "опраскана", макар към момента казусът със смяната на главния прокурор, един от стълбовете на пеевщината, да изглежда безнадежден. Това няма да бъде спортсменски мач, а политическо сражение.

Парламент с Пеевски? Това не е смешно.

Панев се извини - факт. Призна, че е сгрешил. "Логиката ми беше снимка със символа на корупцията в България. Човекът, който е отговорен за медийния монопол в страната, срещу който говорих вчера от трибуната на парламента. Човекът, който носи отговорност за фалита на КТБ. За разграбването на "Булгартабак". Символа на завладяната държава. Да, снимал съм се и пред къщата в Барселона. Пред хотел "Берлин". Пред други символи на модела Борисов-Пеевски. Снимката днес беше поредният символ на това, което трябва да отхвърлим."

Медийният монопол опропасти съдбите на мнозина, замърси медийната среда, направи страхливци, послушковци и мисирки десетки журналисти, проми главите на хиляди хора. Заради подчиненото правосъдие фалитът на КТБ не засегна Пеевски, но пък държавата плати над 4 милиарда заради продажността на политиците.

Светът е оцелял, защото се е смял, припомни Панев афоризма на Радой Ралин по повод селфито с Пеевски. Но парламент с Пеевски не е смешно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари