С колко скачат пенсиите от догодина?

0
Новият управител на НОИ иска да се индексират първо минималните пенсии, а когато има необходимите средства – и останалите
Новият управител на НОИ иска да се индексират първо минималните пенсии, а когато има необходимите средства – и останалите

Готвената реформа в ТЕЛК системата не цели да намали средствата за инвалидни пенсии, а да ограничи измамите.

Това заяви в предаването "Неделя 150" по БНР новият управител на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

"За инвалидни пенсии се изразходва една сериозна сума - милиард и 800 милиона. Не е целта сумата да бъде намалена в никакъв случай. Целите са тези средства да се насочват към хората, които наистина имат нужда. /…/ Над 40 са правата, които гражданите имат право да получат, когато имат решение за ТЕЛК. Това, разбира се, ощетява изключително много бюджета, когато някой злоупотреби. /…/ Наистина има хора, които се опитват чрез осигурителната система да покрият други плащания и други задължения".

Амбицията на Иванов е от началото на 2019-а година да няма проблем с електронните услуги в системата на НОИ. Идеята е голяма част от искана сега информация да се набавя по служебен ред, за да се облекчат гражданите.

Ивайло Иванов е срещу резки промени в пенсионната система. Той обясни, че правилата, които се прилагат от началото на миналата година и предвиждат плавно нарастване на стаж и възраст, са с дългосрочна перспектива до 2037-ма година.

"Целта на всички тези реформи е да стабилизират пенсионната система. Аз считам, че има вече първите признаци на даден успех, защото само за миналата 2016-а година близо 5 300 души са излезли в пенсионна възраст по-малко, от което се е получила икономия, ако така можем да го наречем условно, около 100 милиона лева, така че това е добре, независимо, че през миналата година прекалено много от силовите ведомства също излязоха и ползваха правото си на пенсия."

От 1 октомври ще бъдат повишени минималните пенсии на 200 лв., каза още Иванов.

През 2018-а година в разчетите на ДОО е предвидено пенсиите да бъдат повишени с 3,8%. Според него е по-добре да се индексират първо минималните пенсии, а когато има необходимите средства – и останалите.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари