С какво е полезен Бета-каротинът?

0
Това е растителен пигмент, който придава цвят на червените, оранжевите и жълтите зеленчуци
Това е растителен пигмент, който придава цвят на червените, оранжевите и жълтите зеленчуци

Това е растителен пигмент, който придава цвят на червените, оранжевите и жълтите зеленчуци

Бета-каротинът е растителен пигмент, който придава цвят на червените, оранжевите и жълтите зеленчуци. Той се счита за провитамин А каротеноид, което означава, че тялото може да го превърне във витамин А (ретинол). Освен това бета-каротинът има мощни антиоксидантни свойства. Името му произлиза от латинската дума за морков. Бета-каротинът е открит от учения Хайнрих Вилхелм Фердинанд Вакенродер, който го изолира от моркови през 1831 г.

Освен, че служи като източник на провитамин А, бета-каротинът действа и като антиоксидант. Антиоксидантите са съединения, които неутрализират нестабилните молекули, наречени свободни радикали. Когато свободните радикали станат твърде много в организма, те причиняват дисбаланс, водещ до клетъчно и тъканно увреждане, известно като оксидативен стрес, споделя Puls.bg.

Оксидативният стрес има известен принос за развитието на някои хронични заболявания. Антиоксиданти като бета-каротин помагат за намаляване или предотвратяване на оксидативния стрес в организма.

Много изследвания показват, че диетите, богати на антиоксиданти, могат да подобрят здравето. Чрез намаляване на оксидативния стрес в организма, антиоксидантите могат да помогнат за защита срещу състояния като:

  • Някои видове рак;
  • Сърдечносъдови заболявания;
  • Когнитивни разстройства като болестта на Алцхаймер

Изследванията свързват храненето с храни, богати на бета-каротин и приемането на добавки с бета-каротин, със следните ползи за здравето:

Подобрява когнитивните способности

Според някои проучвания, бета-каротинът може да подобри когнитивните функции, поради антиоксидантните си ефекти. Осем проучвания, фокусирани върху антиоксидантите, включително бета-каротин, установяват ползи за когнитивните функции и паметта, свързани с приема на бета-каротин.


Трябва да бъде взето предвид, че когнитивните ползи от бета-каротина са свързани само с дългосрочен прием на добавки. Въпреки това изследователите не са открили значителен ефект в краткосрочен план и са заключили, че са необходими повече изследвания.

Въпреки това, има добри доказателства, че консумирането на плодове и зеленчуци като цяло, включително тези, богати на бета-каротин, може да намали риска от състояния като деменция.

Подпомага здравето на кожата

Бета-каротинът също може да помогне за подобряване на здравето на кожата. Отново това вероятно се дължи на неговите антиоксидантни ефекти. Проучвания съобщават, че приемът на голямо количество антиоксиданти, включително бета-каротин, може да увеличи защитните сили на кожата срещу UV лъчението и да помогне за поддържане на здравето и външния вид на кожата.

Подпомага здравето на белите дробове

Витамин А, който тялото създава от бета-каротин, помага на белите дробове да работят правилно. В допълнение, хората, които консумират храна, съдържаща бета-каротин, имат по-нисък риск от някои видове рак, включително рак на белия дроб.

Въпреки това, проучванията не показват, че добавките имат същия ефект като консумацията на пресни зеленчуци. Всъщност приемът на добавки с бета-каротин може да увеличи риска от развитие на рак на белия дроб при хората, които пушат.

Подпомага здравето на очите

Диетите, богати на каротеноиди като бета-каротин, могат да спомогнат за насърчаване на здравето на очите и защита срещу заболявания, които засягат очите, включително свързаната с възрастта макулна дегенерация, заболяване, което причинява загуба на зрението.

Изследванията показват, че наличието на високи нива на каротеноиди в кръвта, включително бета-каротин, може да намали риска от развитие на напреднала свързана с възрастта макулна дегенерация с цели 35 %. Освен това проучванията показват, че диетите с високо съдържание на плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин, могат да бъдат особено ефективни за намаляване на риска от свързана с възрастта макулна дегенерация при хора, които пушат.

Може да намали риска от някои видове рак

Диетите, богати на храни с високо съдържание на антиоксиданти, като бета-каротин, могат да помогнат за предпазване от развитието на някои видове рак. Това включва:

  • Пременопаузален рак на гърдата;
  • Рак на белия дроб;
  • Рак на панкреаса

Като цяло специалистите обикновено препоръчват диети, богати на плодове и зеленчуци, които съдържат голямо количество витамини, минерали и растителни вещества, които работят заедно за подпомагане на здравето.

*Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари