С какви предизвикателства се сблъсква Топлофикация Русе заради войната в Украйна?

0
Както за доставките на въглища, така и за доставките на природен газ съществува неизвестност, призна Севдалин Желев
Както за доставките на въглища, така и за доставките на природен газ съществува неизвестност, призна Севдалин Желев Снимка: БГНЕС

Както сме свикнали, ще се напаснем с новата ситуация. Колкото по-бързо, с толкова по-малко загуби, заяви инж. Севдалин Желев

Изпълнителният директор на "Топлофикация Русе" инж. Севдалин Желев отговаря на актуални въпроси с оглед настоящата ситуация в Украйна.

- Използват ли се в Топлофикация Русе въглища от Русия?

- Да, за съжаление използваме от години въглища от Русия. Разчитаме на доставки именно от там, защото въглищата са с по-високо качество и са по-калорични от българските.

В последната година има ли покачване на цената и очаквате ли допълнително покачване във връзка с последните събития?

- През последните 2 години въглищата поскъпнаха с близо 300%, а цената на топлинната енергия едва с 11%. Само за 1 година и цената на въглеродните емисии се покачи с 300%. Производството на енергия от въглища става все по-скъпо.

Какво ще се случи, ако доставките на въглища от Русия бъдат внезапно прекратени?

- Имаме достатъчно въглища на склад, които да обезпечат производството до края на отоплителния сезон. Но в крайна сметка, ако се стигне до там, ще бъдем принудени да търсим доставчици от Европа или Азия. Не бих казал, че е добър вариант, защото там цените са още по-високи.

Надявам се да не се случи в близките няколко месеца. Ако се случи утре, ще имаме голям проблем, но ако плановете ни за диверсификация на горивата се осъществят, ще бъдем засегнати от подобно спиране, но в много по-малка степен.

Ще ни обясните ли защо?

- Топлофикация Русе отдавна се е ориентирала към ограничаване на използването на въглища за подобряване на екологичните показатели. В момента работим по внедрявнето на три газови когенератора с обща мощност 21 мегавата. Проектът е във финална фаза и по план през лятото трябва да произвеждаме енергия от природен газ. По план благодарение на тях извън отоплителния сезон ще работим само на природен газ. На този етап по време на отоплителния сезон планираме да работи и топлофикационен котел.

На природния газ и на биомасата разчитаме на този етап за екологичното производство на енергия и постепенно намаляване на въглищата.

- А ако бъдат спрени доставките на природен газ и въглища едновременно, какво ще правите?

- Както за доставките на въглища, така и за доставките на природен газ съществува неизвестност, няма как от сега да знаем какво ще последва. Както сме свикнали, ще се напаснем с новата ситуация. Колкото по-бързо, с толкова по-малко загуби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Русенец
    Боли го него, от къде и на какви пари ще достави въглища. Новата цена се калкулира към потребителите и да се оправят. Някой вярва ли, че ще си намали печалбата?
  • 4
    3
    читател
    искренче и ти като чукчата май си писател а не читател Откъде чедо ще ни купиш въглища От дядо ти байдън Мисли чедо и после пиши
  • 7
    2
    @@!!
    искрената прилича на оня дето бута баба си по стълбите и я пита що тича! първо санкциите са наложени не от русия, а на русия и ние почваме да отказваме вноса на енергоносители! второ, русия според теб няма право на ответни действия?!? баси лицемерието!
  • -7
    1
    Искрена
    Кога ще уврят главите на нашите управляващи, че на русия НЕ МОЖЕ да се разчита за коректно изпълняване на договорените доставки. Руската страна редовно ИЗНУДВА контрагентите. FPMQR
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари