РЗИ - Добрич: Водата в Балчик и село Църква е негодна за пиене

0
Водата бъка от Ешерихия коли, предупредиха от здравната инспекция
Водата бъка от Ешерихия коли, предупредиха от здравната инспекция

Водата бъка от Ешерихия коли, предупредиха от здравната инспекция

Регионалната здравна инспекция - Добрич (РЗИ) информира кмета на община Балчик Николай Ангелов, че подаваната във водопроводната мрежа вода в Балчик и село Църква не отговаря на Наредба № 9/2001 г. за качеството на вода, предназначена за питейно-битови цели, и не следва да се ползва. Това става известно от писмо на директора на РЗИ - Добрич, публикувано във Фейсбук страницата на Община Балчик.

Директорът на РЗИДобрич д-р Светла Ангелова информира в писмото, че "при извършено на 14 и 29 август пробонабиране на вода за пиене и изследване по показателите от група „А" от пунктове при крана на потребителя в 08. Зона Балчик, Балчик и 08. Зона Църква, с. Църква, община Балчик, е установено, че същите не отговарят по микробиологични показатели: Ешерихия коли и Колиформи на изискванията на Наредбата".

За отстраняване на съществуващите несъответствия е издадено предписание до водоснабдителното дружество за предприемане на мерки в кратък срок. От страна на „ВиК Добрич“ АД е внесена молба в РЗИ - Добрич за удължаване срока за изпълнение на предписанието поради несправяне с проблема в определения срок, се посочва още в писмото.

РЗИ препоръчва да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, а при невъзможност за закупуване или ползване на вода от резервни съдове, водата преди консумация да се преварява.

По-рано проблеми с качеството на водата имаше и в Добрич. Водата беше негодна за пиене след отстраняване на авария по водопреносната мрежа и паднало обилно количество валежи.

Водата в селата Дончево и Опанец от община Добричка също имаше отклонения по показателите от група „А“ Ешерихия коли и Колиформи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари