Питейната вода в Добрич е замърсена

0
В сила е препоръката за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа
В сила е препоръката за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа

В сила е препоръката за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа

Влошено е качеството на питейната вода в Добрич. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция там, предаде БНР.

Седем проби вода са изследвани на 30 май в различни пунктове в града. Пет от тях (зона Добрич) са с отклонения от здравните изисквания по показателите: Колиформи, Ешерихия коли и Брой колонии (микробно число) при 22ºС.

Две от пробите, взети от пунктове в зона Стефаново (водоснабдяваща района на жк Добротица и местност „Гаази Баба“) и зона Добрич-Запад (водоснабдяваща района след жп гара юг и кв. Рилци) отговарят на изискванията за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, информират от РЗИ-Добрич.

Водоснабдителното дружество трябва да предприеме мерки за завишаване на дезинфекцията на водата, съобразявайки се със здравните изисквания.

Днес е извършено и контролно пробонабиране заедно с представител на ВиК-Добрич на пет проби питейна вода при крана в зона Добрич. Изследвани са нейните цвят и мътност, както и микробиологични показатели. Цветът и мътността отговарят на изискванията и няма отклонения, но резултатите от микробиологичните показатели (Колиформи, Ешерихия коли и Брой колонии (микробно число) предстои да излязат в понеделник, 5 юни.

РЗИ-Добрич ще продължи да следи проблема и при получаване на резултатите по микробиологични показатели от изследваните проби води, допълнително ще информира населението за съответствието им с изискванията на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Към днешна дата остава в сила препоръката за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, а водата от резервните съдове да се преварява.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари