Рязко понижаване на инвеститорското доверие в еврозоната

0
Това унищожава всички надежди за икономическо съживяване, посочват от "Сентикс"
Това унищожава всички надежди за икономическо съживяване, посочват от "Сентикс"

Това унищожава всички надежди за икономическо съживяване, посочват от "Сентикс"

Доверието на инвеститорите в еврозоната се понижи изненадващо през май, след шест месеца на ръст, на фона на задържащата се висока инфлация и проблемите свързани с енергоизточниците, показва най-новото проучване на института за поведенчески изследвания "Сентикс" (Sentix), предаде Ройтерс.

Индексът на Sentix за еврозоната се понижи до -13,1 пункта за май от -8,7 през април. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха показателят да се повиши до -8,0 този месец.

Индексът на очакванията се понижи до -19,0 през май от -13,0 през април, най-ниското му ниво от декември 2022 г., "унищожавайки всички надежди за икономическо съживяване след избухването на войната в Украйна", посочват от "Сентикс", съобщи БТА.

Барометърът падна в отрицателна територия след нахлуването на Русия миналия февруари.

Анкетата е проведена сред 1276 инвеститори между 4 и 6 май, посочиха от аналитичното компания.

Проблемът с недостига на енергия, намалените потребителски разходи поради инфлацията и загрижеността на потребителите относно принудителните инвестиции в техните отоплителни системи за смекчаване на изменението на климата са сред факторите, допринесли за незадоволителните данни през тази пролет, се добавя в съобщението на "Сентикс".

Сред редица политики, въведени в ЕС, управляващата коалиция в Берлин през март постигна съгласие, че всички новоинсталирани отоплителни системи в трябва да работят с 65 на сто възобновяема енергия от 2024 г. както в нови, така и в стари сгради.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари