Рязката смяна на градусите сериозно заплашва здравето ни

0
Тялото ни се принуждава да включи всичките си резервни механизми, които има
Тялото ни се принуждава да включи всичките си резервни механизми, които има

"Рязката промяна на градусите и излизането извън температурния ни комфорт може да създаде проблеми за здравето ни. "

Това каза  д-р Венцислав Даскалов, общопрактикуващ лекар от Благоевград, цитиран от Радио Фокус. Той обясни, че как тялото реагира на температурите – зависи от самите нас. „Температурният комфорт за всеки е различен и варира от 30 до 33 градуса, които вече считаме за топли, а по-високите градуси на въздуха дори като горещи. Рисковете за здравето при излизане извън комфорта ни са сериозни, защото тялото се принуждава да включи всичките си резервни механизми, които има, за да може да поддържа собствената си вътрешна температура до определените ѝ от природата нива“, каза още д-р Даскалов.

Той добави, че използването на такива защитни механизми е свързано с разход на енергия, с определено натоварване на всички органи и системи при хора, които имат принципно влошено здравословно състояние, то това може да доведе до доста неблагоприятни последици. Най-уязвими са хората с хронични заболявания, както и хората в крайните възрасти – малки деца и много възрастните хора.

Д-р Даскалов заяви, че за да се предпазим от проблеми, то най-важното е да избягваме всички ненужни излагания на тялото на високите температури, да консумираме само леки храни, богати на витамини и да избягваме консумацията на алкохолни напитки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари