Руснаци: Масово ни отказват българско гражданство

3
Основният мотив бил, че не са доказали напълно българския си произход
Основният мотив бил, че не са доказали напълно българския си произход

Основният мотив бил, че не са доказали напълно българския си произход

Руснаци, живеещи у нас, сигнализират, че много от кандидатствалите за българско гражданство, получават отказ. Основният мотив бил, че не са доказали напълно българския си произход.

Още докато живеели в Русия, Владимир Барзиков и семейството му имали планове да се преместят у нас. Той споделя, че започнал да вади документи за произхода си, след като разбрал, че дядо му е българин. От Държавната агенция за българите в чужбина потвърдили, че Владимир има български корени. Началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. форсирало пристигането на семейството му в България. Те се установяват в страната от 20 март същата година.

Сега Владимир живее в Банско и работи като ски учител. През цялото време той спокойно чакал българското гражданство, убеден, че проблем няма да има. Вече имал признат български произход и затова вярвал, че издаването на документа ще е формалност.

Преди няколко седмици обаче Владимир получава отказ, без да му бъде обяснено защо и без допълнителни проверки. Сега той е в недоумение.

„Всички документи са реални, няма фалшификати. Просто искам да доведа нещата до финал“, споделя Владимир. И допълва, че познава много други руснаци със същия проблем.

В отказа, който руснакът с български корени получил, пише, че има противоречиви данни за произхода му. Владимир планира да се обърне към съда.

В ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS адвокат Петър Славов коментира, че не е запознат с документите на Барзиков, но това, което му е направило впечатление е, че Владимир говори на руски в интервюто. Юристът посочи, че едно от изискванията за българско гражданство е лицето да владее български език.

Славов допълни, че промените в Конституцията също са важни в казусите за получаване на българско гражданство. „Излиза, че чужденец с българско гражданство може да стане депутат или министър, а това е абсурд“, допълни той.

Гостът коментира промяната в Конституцията, в която е разписано, че „ за народен представител може да бъде избран български гражданин, който няма друго гражданство“, а по-долу е допълнено, че депутат може да стане и човек с двойно гражданство“.

„Ако са искали да заличат първото изречение, но са допуснали техническа грешка и не са записали в Закона за изменение и допълнение, че то отпада или се изменя, възниква още един въпрос: не излиза ли, че тези които нямат друго гражданство не могат да бъдат избирани“, каза Славов. Той заяви, че очаква този текст да бъде обявен от КС за противоконституционен.

Юристът коментира и политическия избор на прокурорите. „Шестима от 10-имата ще бъдат избирани от Народното събрание, без каквито и да било критерии. Прави се един партиен пазарлък и влизат шестима души от политическата квота в независимата съдебна власт, в независимия прокурорски съвет. Това е пример за антиреформа“, посочи Славов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Росен Гацов
    Затова пък половин Анадола вече има българско гражданство. Нещастници, пак ще бъдете роби, не че вече не сте.
  • -8
    2
    До 1
    К'ва лада бе, най-много кило картофи и 2 стръка чимшир; отказ и бойкот до дупка докато Царь-Путка и лакеите му властват в блатная...
  • -4
    1
    ZZдано трола
    Заминавайта на фронта да ви моГилизират нашите украински братя, гнусни тероруZZ-НАЦИта! Путлер уж ще даде по една китайска Лада на вдовиците ви! _)_
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари