Руското консулство във Варна затвори врати

1
От няколко дни липсват и информационните табели
От няколко дни липсват и информационните табели Снимка: OFFNews

От няколко дни липсват и информационните табели

Сградата, в която дълги години във Варна се помещаваше консулството на Руската федерация на ул. „Македония“ затваря, съобщава OFFNews. По непотвърдена информация договорът с българското Външно министерство, която е собственик на сградата, изтича на 1 ноември.

В последните една-две седмици от сградата, която се намира на 100-тина метра от община Варна, се наблюдаваше активно движение на коли и хора. От няколко дни липсват и табелите, които информираха, че в там се намира генералното консулство на Русия във Варна.

Потвърждение за затварянето на консулството, което остана със силно орязани функции след като България изгони няколко десетки дипломати и административен персонал по време на правителството на Кирил Петков през юли миналата година, допреди няколко дни се намираше на страницата във Фейсбук на службата (руският консул във Варна също беше в списъка на изгонените).

С дата 2 септември там беше написано, че „Со 2 октября Генеральное консульство России в Варне прекращает прием и выдачу готовых документов... Настоятельно советуем следить за информацией на нашем сайте, а также информресурсах загранучреждения для получения актуальных сведений о возможном возобновлении работы Генконсульства в будущем.

Информацията беше дублирана и на 2 октомври, но към момента липсва.

Проверка на OFFNews установи, че сградата на ул. „Македония“ във Варна е частна държавна собственост от декември 2008 г. Тогава със свое решение (внесено на 4 декември 2008 г.) Министерският съвет – по него време с премиер Сергей Станишев, т.нар. правителство на Тройната коалиция, е обявил имот - публична държавна собственост, предоставен за управление на Министерството на външните работи, за имот - частна държавна собственост, в който се помещава руското консулство.

Като аргумент е посочено, че „смяната на статута на имота ще позволи МВнР да продължи договора за наем с дипломатическото представителство“.

Това е второто и последно - освен посолството на РФ в София, представителство на Русия, което затваря у нас след началото на войната в Украйна и обявяването ни за неприятелска страна от Путинския режим. (В Пловдив в момента има само почетен консул - бизнесменът Георги Гергов. - бел. ред.)

Консулството в Русе затвори врати почти веднага след като кабинетът „Петков“ обяви за персона нон грата 70-те руски представители у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    6
    до 5
    Старите хора са казали "Не му се сърди че е глупаво, то не е виновно, Господ такова го е направил."
  • 4
    5
    Тоз
    Zdanko lisi къвси амаси болен върви се прегледай може и да ти няма нищо просто даси природно ограничен . Абе с две думи Просд да с д.
  • 4
    4
    Точен
    Когато се скараш с комшия нищо добро не те чака .Сърби македонци ромънци турци са готови с две капки вода да ни одавят сега и ако Русия вдигни от нас ръце .... За бога ми нищо добро не ни чака . Не напразно ТУРЦИЯ изгони развали дослука с Америка става въпрос за седми американски флот .
  • -5
    3
    ZZданко
    Световният агресор е ТероруZZстан, рушлемски троле 2! До сега бяхме под тиха окупация, но истинските българи се събуждат и отхвърлят рушлямското иго, което ни съсипва вече близо 80 години!!! Путлер Капут! Слава на нашите украински братя! Героям слава!!!
  • 0
    2
    Sтанко
    Държавата затворете и направо я дайте в ръцете на световния агресор, вместо да правите сглобки и да ви диктуват какво, къде и как да правите в техен интерес! Продажници! Ще плащате някой ден, ама за жалост ние ще страдаме и в двата случая...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари