Руският посланик Митрофанова: Ролята на България за славянската писменост е безценна

0
Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова публикува видеообръщения във фейсбук по повод 24 май
Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова публикува видеообръщения във фейсбук по повод 24 май

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова поздрави българите по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност:

Скъпи български приятели,

Уважаеми сънародници!

Искрено ви поздравявам с Деня на Светите Братя Кирил

и Методий, българската азбука, просвета, култура и славянска писменост.

Този празник посветен на големите християнски будители

и мисионери, създателите на общата ни азбука, има вечно значение и се отбелязва в много славянски страни, сред които и Русия.

Благодарение на мобилизационната им работа целият славянски свят получи най-ценния подарък - писмеността. Тя стана основа на новата култура, даде мощен тласък на нашите народи за по-нататъшно развитие и позволи да създадат уникален и разнообразен свят на славянската култура и изкуство.

Учениците на Кирила и Методий - Климент и Наум Охрид,

Йоан Екзарх, Контантин Преславски, Черноризец Храбър продължи делото на светите братя. Преслав и Охридските книжни школи бяха най-важните центрове на писменост, литература и култура не само на Първото българско царство, но и на целия славянски свят.

Скъпи приятели, извън всякакво съмнение ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима. Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: «България е дала на източните славяни висшия слой на езика, «полюса на духовността», обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той през цялото време бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно».

И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследието на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развитието на братските славянски народи за дълги векове.

Честит празник, скъпи приятели!

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий!

 <>

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари