Руски военни изстреляха шокови гранати срещу мирен протест в Енергодар

0
Съобщава се за най-малко четирима ранени
Съобщава се за най-малко четирима ранени Видео: Фейсбук, Максим Савицкий

Руските сили обстрелваха мирен протест в Енергодар, където се намира АЕЦ "Запорожие"

За днес бяха планирани 7 хуманитарни коридора, включително за жителите на Мариупол. Около 3000 души са успели да напуснат обсадения град, но разказват, че конвоят е бил умишлено забавян, предаде БНТ. 

В Енергодар, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа - "Запорожие", жители са се събрали на протест срещу руската окупация. Пеят химна, когато изведнъж се чуват експлозии. Срещу украинските протестиращи са изстреляни десетки шокови гранати. Съобщава се за най-малко четирима ранени. Не се съобщава за поражения по централата, няма повишение и на нивото на радиация.

Ирпин, на 20 км от Киев, е най-близката точка от украинската столица, до която успяха да достигнат руските войски, преди да се изтеглят. Със седмици тук имаше ежедневен масиран обстрел. Руските сили се изтеглиха преди 6 дни, но почти няма сграда, която да няма поражения.

Руските сили са предприели "бързо отстъпление" от райони около Киев и град Чернигов в Северна Украйна. Според съветникът на президента Зеленски, Москва ще опита да запази контрола си над окупираните територии в района на Донецк и Луганск.

"Отстъплението е бавно, но забележимо. На места успяваме да ги прогоним с битки. На други места те сами напускат позициите си. Това, което остава след тях, е пълна катастрофа и много опасности", каза Зеленски.

Днес в Чернигов за първи път от седмици няма обстрели.

"Тази нощ за първи път в Чернигов и региона беше спокойно. Нямаше обстрели. Руснаците си тръгнаха. Сега трябва да се прегрупираме и да опитаме да възстановим това, което е останало от града ни. Но нека не забравяме, че в страната продължава да се води война и е възможно във всеки един момент да има нови нападения", обясни Вячеслав Чаус, губернатор на Чернигов.

Около 3000 души са евакуирани от обсадения крайбрежен град Мариупол. Хората са пътували над 12 часа в претъпкани автобуси и камиони, голяма част от тях - прави. Екип на Червения кръст и днес не успя да достигне до Мариупол, за да достави хуманитарна помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Недоумяващ
    Най хуманната армия на света ли направи това??
  • 1
    1
    Qqq
    Енергетеците обявиха ли ги вече за фашаги, или утре?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари