Руски учен: Повторното заразяване с COVID-19 протича по-леко

1
Експертът смята, че след няколко години вирусът ще продължи да циркулира, но проблемът ще загуби своята значимост
Експертът смята, че след няколко години вирусът ще продължи да циркулира, но проблемът ще загуби своята значимост

"Човек, прекарал инфекция с новия коронавирус, може да се зарази отново, но болестта ще протече по-леко." 

Това становище беше изразено в неделя от член-кореспондент на Руската академия на науките и директор на Института по медицинска паразитология, тропически и инфекциозни болести „Е. И. Марциновски – Сеченов“, Александър Лукашев, в интервю за телевизионния канал "Россия-24", цитиран от TACC.

"Да, можете да се разболеете два пъти - каза той. - Първата инфекция човек може да прихване съвсем лесно - не е имал антитела, след това той създава антитела, което означава, че е срещнал вируса. И тогава антителата остават и и е доказано, че при втора среща с този вирус , се изработват повече антитела и много по-сложни. <...> Цялата история на еволюцията на нашата имунна система и съвместното ни съществуване с патогените предполага, че като цяло повтарящите се инфекции ще протичат по-леко и не водят до толкова сериозни последици. "

Лукашев отбеляза, че около една трета от цялото население на планетата е защитена от Covid-19 благодарение на лимфоцитите, останали от „среща с обикновени коронавируси“. "Това може да обясни защо някои хора досега не са заразили с него", добави той, предава Агенция Фокус

Експертът смята, че след няколко години вирусът ще продължи да циркулира, но проблемът ще загуби своята значимост. Някои ограничения обаче ще останат, по-специално масовите събития ще бъдат възобновени последни.

От началото на пандемията над 62,2 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 1,4 милиона са починали. В Русия, според Федералния оперативен щаб за борба с коронавируса, са регистрирани 2 269 316 случая на инфекция, възстановени са 1 761 457 души, починали са 39 527.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари