Руски разузнавачи си устроиха зрелищно шествие с джипове

1
Видеото е с надпис "Випуск на факултета за военно разузнаване"
Видеото е с надпис "Випуск на факултета за военно разузнаване"

Група възпитаници на академията на руското разузнаване предизвика скандал, като си устрои зрелищно шествие по улиците на Москва с над 30 джипа Mercedes Gelandewagen.

Историята се разчу, след като в интернет те публикуваха професионално заснето видео. Един от бившите началници на висшето учебно заведение призова всички участници да бъдат уволнени и преследвани за измяна към родината. Причината е, че накрая те се снимат в група и на няколко места в интернет са публикували пълния списък на участниците, предаде Дневник.

Видеото е с надпис "Випуск на факултета за военно разузнаване". Такова учебно заведение в Москва няма и най-вероятно става дума за Академията на Федералната служба за сигурност на Руската федерация. Тя обучава офицери за спецслужбите на страната и партньорски държави и е продължение на Висшата школа на КГБ.

Представител на фирмата, заснела клипа с абсолвентите, казва, че полицаите са видели колоната, движеща се из Москва, и при спирането ѝ са разговаряли с участници в нея, но не са ги спирали или задържали.

Както той, така и участник в "автопробега" казват, че са се движели компактно и нито веднъж не са нарушили правилата за движение.

"Всичко е напълно нормално. Ако карахме бели волги, сигурно щяха да ни похвалят. Не виждам нищо неадекватно в преминаването на кортеж без нарушаване на правилника за движение по пътищата", казва мъж, представил се като Всеволод. Той добавя, че джиповете са "подарък от шефовете за младото поколение".

Но генералът от ФСБ Александър Михайлов каза пред московско радио: "Винаги сме обучавали служителите в органите за сигурност на скромност и конспирация, а тук са нарушени основни постулати. Това е предателство към интересите на службата – да публикуваш снимки на другарите си, които може да работят в разузнаването, и така да ги "осветиш" още в началото на кариерата им".

От компания за отдаване под наем на подобни коли казват, че групата е търсела из цяла Москва изгодно предложение за 30 джипа. Медиите твърдят, че в крайна сметка по 2-3 души са наели всеки от джиповете за 3 часа, като цената е около 1500 рубли (малко над 20 евро) на човек на час.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари