Руски оръжия, с които света трябва да се съобразява

0

Има много причини, поради които не е необходимо да се изострят отношенията с Русия, и нейната военна мощ е една от тях.

Англоезичният сайт RT състави списък на петте най-впечатляващи нови руски оръжия.  Някои вече са влезли в експлоатация, други са в процес на производство и усъвършенстване.

Перспективен авиационен комплекс за фронтова авиация (ПАК ФА) – многоцелеви изтребител от пето поколение.  

В момента се извършват изпитания на новата бойна машина. Тя се отличава със свръхманевреност във въздуха, разполага с арсенал от ракети „въздух – въздух“ и „въздух – земя“, управляеми въздушни бомби.

В допълнение към унищожаване на вражески самолети в небето, ПАК ФА ще бъде в състояние да действа ефективно и по морски цели.

Като цяло, според наличните данни, за новия самолет се разработват най-малко 14 различни видове оръжия с висока точност. Сред тях е ракета от клас „въздух-въздух“ F-73д, с малък обсег и силно маневрена във въздушен бой.

  Предназначена е да унищожава въздушни цели (изтребители, бомбардировачи, атакуващи самолети и хеликоптери по всяко време, от всяко направление, на фона на земята.

Сравнението между Т-50 (ПАК ФА) и основния им конкурент – F-22 и F-35 Raptor дава предимство на руския вариант. Например, F-22 е снабден с оръдие калибър 20 mm. Ракетата със среден обсег на действие AIM-120 AMRAAM е снабдена с бойна глава с тегло 20,5 кг, докато руската RVV-SD носи 22,5 кг полезен товар.

Но загадките около ПАК ФА са много. Предполага се, че част от неговите технически елементи не са били монтирани на пилотната бройка и прототипа, чиито снимки заляха мрежата, за да се запазят в тайна цялата гама от технически характеристики.

  Ми-28НМ – боен вертолет, модернизирана версия на Ми-28 „Night Hunter“.  

Той ще бъде оборудван с нова радарна система, нови сензори за нощни операции, а така също и подобрен шлем за пилота. Новата система за управление дава възможност за „сляпо“ кацане.

Предназначен е за търсене и унищожаване на танкове и бронирани превозни средства. Хеликоптерът може  да лети денем и нощем при неблагоприятни метеорологични условия и над пресечени местности при изключително ниски височини. През 2013 г. той е приет от въоръжените сили.

 Тежката гъсенична платформа „Армата” 

Тежката гъсенична платформа „Армата” е деменострирана за пръв път на парада по случай  70 години от края на Втората световна война.

На основата на унифицираната тежка платформа с код „Армата“ могат да бъдат създадени основен боен танк (ОБТ) от 4-то поколение, бойна машина на пехотата (БМП), тежък бронетранспортьор, бойна машина за поддръжка на танковете, бронирана ремонтно-евакуационна машина (БРЕМ), шаси за самоходни артилерийски установки и други.

Платформата ще служи и за основа на артилерийски системи, ПВО системи и системи за отбрана от оръжия за масово поразяване.

С-400 „Триумф“ –  зенитно-ракетен комплекс

С-400 е с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада ново поколение, без аналог при сходно въоръжение в други страни.

Проектиран е с възможност да унищожава всички космически и въздушни средства за нападение на потенциалния противник – разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число – и „невидими“ самолети, разработени по технологията „Стелт“), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, самолети на радиолокационното разузнаване.

Всяка оперативна система на комплекса позволява едновременна стрелба до 36 цели с до 72 управляеми ракети боекомплекта.

Комплексът може да поразява ефективно аеродинамични цели на разстояние от 400 km и до 60 km на тактически балистични цели със скорост до 4,8 km/s. Откриването на целите е възможно на разстояние от 600 km.

Ракетите могат да улавят и унищожават и ниско летящи цели на височина от 5 m, които са най-неуязвими за противоракетната отбрана. За сравнение, американският „Пейтриът“ може да поразява цели на височина не по-малко от 60 m. ЗРК С-400   е в състояние да изпълнява бойните си задачи ефективно при всякакви метеорологични условия.

Атомна ядрена подводница  клас „Борей“

Подводницата ще бъде основа на бъдещия военноморски флот на стратегическите ядрени сили на Русия. Тя е оборудвана с 16 балистични ракети „Булава“ и може да изкара до 90 дни при автономна навигация.

Вече са построени три подводници от този клас. До 2020 г. руското министерство на отбраната планира да има осем подводници клас „Борей”, които ще представляват гръбнака на военноморския компонент на стратегическата ядрена възпираща сила на страната.

Мерките за безопасност включват спасителна камера, която може да побере всички 17 члена на екипажа.

 Подводниците от клас „Борей“ са дълги 170 метра и широки 13.5 метра. Могат да се потапят на дълбочина до 450 метра.

Източник: Между редовете
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари