Руски олигарси губят вили и яхти за милиони евро

2
Италия иззе имущество за 140 млн. евро от четирима приближени до Путин бизнесмени
Италия иззе имущество за 140 млн. евро от четирима приближени до Путин бизнесмени Снимка: Sergei Karpukhin / AFP / Getty

Италия иззе имущество за 140 млн. евро от четирима приближени до Путин бизнесмени

Вили и яхти за най-малко 140 млн. евро иззеха италианските власти от четирима руски олигарси, поставени в списъка за европейски санкции заради войната в Украйна, съобщават източници от тамошните власти, цитирани от "Гардиън" и вестник СЕГА.

Сред запорираните имоти е вила на милиардера Алишер Усманов на остров Сардиния, както и вила на езерото Комо, която е притежание на руския телевизионен водещ Владимир Соловьов. В италиански пристанища на север са задържани и яхти на най-богатия руснак Алексей Мордашов и на Генадий Тимченко, който е близък на руския президент Владимир Путин.

Италия е любимо място за инвестиции в луксозни имоти на руските олигарси, затова се очаква в следващите дни да бъдат запорирани още имоти. Усманов например - роденият в Узбекистан магнат, забогатял от бизнес с метали и телекомуникации, има и други имоти на остров Сардиния. На същия остров вила за 66 млн. евро притежава и Мордашов. Според "Форбс" състоянието на Мордашов се оценява на 29,1 млрд. долара преди наложените санкции. 65-метровата му яхта "Лейди М" струва 65 млн. евро и е задържана в северозападното пристанище Империя. "Лена" на Тимченко пък се оценява на 50 млн. евро и е задържана в близост до Сан Ремо.

Тимченко, който има значителни инвестиции в енергетика, транспорт и инфраструктура, се счита за един от най-близките хора на Путин. Соловьов пък миналия месец се оплака по руска телевизия, че може да остане без италианската си вила. "Изведнъж някой решава, че този журналист трябва да влезе в списъка със санкции. И това веднага засяга неговите имоти. Чакайте малко! Нали уж частната собственост в Европа беше неприкосновена", коментира той, цитиран от "Дейли бийст".

С яхта по-рано се прости и друг руски бизнесмен - Игор Сечин. "Аморе Вело" бе конфискувана от френските власти, докато се опитва да напусне средиземноморското пристанище Ла Сьота, съобщиха в четвъртък от френското министерство на икономиката и финансите. Първоначално яхтата трябвало да остане във Франция до април за ремонт, но е засечена при опит спешно да напусне страната, обясниха от ведомството. "Аморе Вело" струва 120 млн. долара. Сечин е изпълнителен директор на "Роснефт" и един от най-доверените съветници на Путин.

Германия също запорира мега яхта на Алишер Усманов в Хамбург, с което накара руските милиардери бързо да се опитат да се насочат към неутрален пристан на Малдивите. Очаква се в следващите дни санкции да бъдат наложени и от САЩ, където бе създадена специална група KleptoCapture, която да се занимае с имуществото на руските олигарси.

В понеделник се очакват мерки срещу имуществото на руски олигарси и във Великобритания, където правителството търпи доста критики, че не действа достатъчно решително в тази посока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    Spoko
    Не се джафкайте, само така им викат: "демократични страни с пазарна икономика" с търговска цел. Нещо като бисквити "Катеричка", но когато ги отвориш отвътре не излиза катеричка, нали !
  • 4
    5
    до 4
    Градски, за друго се говори в статията. Аз по написаното в нея питам. А ти ми казваш, че в Америка биели негрите. Какъв е смисълът да общуваме?:) Бъди здрав !
  • 0
    4
    русенец
    Градски - На какво основание се прие списъка Магнитски? А хората на Румен Радев и правителството на Стефан Янев услужливо го увеличи и създаде български списък? Нещо да кажеш по въпроса? Ама си гласувал за Рот Фронт и неговите компетентни министри, нали. Така че си замълчи
  • 5
    3
    до 2
    Нищо не си разбрал от това, което написах. Не демонстрирам правни познания, а питам някой знаещ като теб да ми обясни какви са правните основания именно защото не съм юрист. Бе ти защо не коментираш мода? Дори и с твоя интелект трудно ще сбъркаш панталон от сутиен.
  • -3
    2
    До 1
    Стани им адвокат и ще си на далавера,след като демонстрираш правни познания!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари