Руски олигарх притежавал оригинала на пушка от музея в Бяла, заменена копие

0
Пушка от музея в Бяла в колекцията на руски олигарх
Пушка от музея в Бяла в колекцията на руски олигарх Видео: TV7

Алексей Гнядовски се сдобил с открадната от музея карабина чрез черния канал за износ на ценности от България

На 2 април в "Добро утро, България!" ви разказахме, че прокуратурата в Русе разследва трафик на културно-исторически ценности. Става дума за близо 1 500 експоната от фондовете на Музея на Освободителната война в град Бяла, които, отказва се, са били подменени с копия, а оригиналите продадени на черния пазар.

С отговор на въпроса къде са някои от оригиналите гостува разследващият журналист Димитър Стоянов, който тръгна по следите на мафията с културни ценности.

Стоянов разказа, че до подмяната на ценните артефакти била разкрита от посетител на музя в Бяла, който сигнализирал на спецслужбите. Те от своя страна провели разследване, което ги отвело до фонда на руски финансов олигарх Алексей Гнядовски. Той притежавал оригинала на карабината "Баранов", заменена с близко копие, но не идентично. Оръжието, по думите на Стоянов, е изключително ценно.

В схемата за трафик на ценности със сигурност са намесени музейни работници, убеден е Стоянов.

Оръжието е иззето от колекцията на Гнядовски. Неговите адвокати обаче се свързват с музея и искат той да докаже, че притежава законно оръжието. След като това става, от музея искат олигархът да плати компенсация на институцията в размер на 50 000 евро.

Гнядовски обаче подава сигнал до службите, че е обект на изнудване от страна на кмета и двама експерти от музея. И така се стига до парадокса от потърпевши, те да станат виновни.

Това обаче не е изолиран случай. По думите на Стоянов подмяната на музейни експонати е широко разпространена практика у нас.

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари