Музеят в Бяла подреди изложба по повод годишнина от смъртта на Юлия Вревска

2
Тази година се навършват 146 години от трагичната смърт на милосърдната сестра баронеса Юлия Вревска
Тази година се навършват 146 години от трагичната смърт на милосърдната сестра баронеса Юлия Вревска Снимка: Исторически музей - Бяла

Тази година се навършват 146 години от трагичната смърт на милосърдната сестра баронеса Юлия Вревска

Историческият музей в град Бяла, област Русе, подреди изложба по повод на 146 години от трагичната смърт на милосърдната сестра баронеса Юлия Вревска, погребана в двора на културния институт. Това съобщи директорът на музея Иво Жейнов, цитиран от БТА.

Експозицията включва експонати, дарени от граждани и институции.

"Дарителството като акт на благотворителност и хуманност се доближава в малка степен до доброволната саможертва на Юлия Вревска", каза Жейнов.

В изложбата са показани исторически предмети, свързани с епохата, която пресъздава постоянната експозиция. Посетителите ще могат да разгледат револвер "Смит и Уесън", какъвто е бил на въоръжение в руската и по-късно в българската армии, револвер "Гасер", използван в национално-освободителните борби, белгийски револвер "Булдог" с кобур, пищов с кремъчно-спусков механизъм, орнаментирана ножница за масивен кинжал, пехотна пушка "Мартини Хенри", приета на въоръжение в румънската армия след руско-турската война.

Показани са и оригинални фотографии - снимка от погребението в беленската църква "Св. Георги" на руския генерал Николай Кононов, който като млад офицер е участвал в руско-турската война и е погребан в Бяла, снимка с автограф на опълченеца Никола Богданов и др.

Сред експонатите е и дневникът-тетрадка със спомени на Йордан Петев, в който са представени описания на редки събития от историята на град Бяла - събарянето на част от моста на Колю Фичето през 1897 г., откриването на Историческия музей през 1907 година.

Историческите предмети са дарени от граждани, от Окръжната прокуратура в Русе и полицията. Експозицията може да бъде видяна до 10-и март тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари